Икономика Финанси Потомък на родолюбци

balgari.bg

Потомък на родолюбци

Димитър Паница е роден на 2 ноември 1930 година в София.
Напуска България през 1948 година, когато семейството му е принудено да поеме по трудния път на емигранството. Във Франция баща му, финансист и банкер, става счетоводител във фабрика, а той работи като помощник-касиер в банка.
След преместването в САЩ по препоръка на приятел на брат си Димитър Паница започва да чиракува в списание "Рийдърс дайджест". Годината е 1952-ра, следват 42 години, през които българинът изкачва всички стъпала на журналистическата кариера, за да стигне до поста зам.-главен редактор през 1985-а. В световното списание Паница ръководи изданията за Европа, Средния Изток и Африка. Под неговото ръководство списанието започва да излиза руски, унгарски, чешки и полски.
Паница се оттегля от работа в "Рийдърс Дайджест" през 1994 година.
През 1991 година Димитър Паница и неговата съпруга Ивон учредяват Фондация "Свободна и демократична България". Основната цел на фондацията е да подпомага демократизацията на българското общество чрез развитие и насърчаване на плурализма, свободния печат, обществената толерантност, открития диалог. Фондацията подпомага програми за бездомни деца и младежи, програми за журналистически обмен, програма "Студентски дискусионни клубове", учредител е на ежегодните журналистически награди "Паница", присъжда стипендии.
Димитър Паница е член на Международния институт за стратегически изследвания - Лондон, на Англо-американската пресасоциация - Париж, на френската Фондация за бъдещето, на Института за демократизация в Източна Европа - Вашингтон, на Института за пазарна икономика - София.
Основател е на Съвета на директорите на Американския университет у нас. Членува в Съвета на международната Награда за гражданска смелост (Ню Йорк). През декември 2000 година бе отличен с най-високия български граждански орден - "Стара планина", първа степен.
Носител е и на престижното звание "Кавалер на ордена на Почетния легион на Френската република" за професионалните си заслуги и приноса си за развитието и укрепването на гражданското общество.
Димитър Паница е първият българин, удостоен с най-високото отличие на едни от най-старите английски университети - лондонския Кингс колидж - "Почетен настоятел", за заслуги към развитието на журналистиката и гражданското общество.
Димитър Паница бе почетен член на БАН (неговият прадядо Иван Евст. Гешов е неин дългогодишен председател), но се оттегли.
От 2006 г. специален фонд към настоятелството на Нов български университет връчва ежегодни награди за гражданска доблест на името на известния българин.
Дими Паница почина в Париж на 29 юли 2011 година.

Източник: www.omda.bg

Още за последния будител прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.