Интервюта Петър Стойчев гони лятото по цялата земя

balgari.bg

Петър Стойчев гони лятото по цялата земя

Докосне ли водата, Петър Стойчев се превръща в шампион; застане ли зад някоя идея пък, я изпълва с благородство - с успехите си и с примера на личния си живот е живото доказателство, че най-истински са тези неща, които идват от сърцето.

- Как се чувствате като човек, който създава позитивен пример в общество, което живее с негативното?
- Трудно, но малко хора го разбират и усещат това нещо. Всички имат различни виждания, аз не се стремя да се харесвам на някого, гледам да си гоня моите задачи и да помагам за положителните неща.
- Има една система, хюман дизайн, която разделя хората на четири типа. Основният тип са генераторите, но вие ми приличате повече на представител на третата група, манифесторите, които дърпат обществото напред...
- Аз имам желание да се развивам и да напредвам. Има хора, които, както се казва, теле се раждат, вол умират. Никакви амбиции, само ядат и спят... Аз имам амбиции да се развивам, защото бездействието не ме задоволява... Концентрирал съм се сега върху квалификациите за олимпиадата, но после ще трябва да обърна внимание и на други неща, които са покрай спорта.
- Това означава ли, че състезанията ще останат на по-заден план за вас?
- Не, просто трябва да преосмисля нещата и да видя живота през друга призма вече. Защото спортът е до време, а аз съм на предела...
- Не си личи по класиранията...
- А, не си личи - едно време ги биех с лекота, беше ми много по-лесно...
- Забавлявате ли се с това, което правите? Доставя ли ви радост?
- Да, аз съм много щастлив, че имах възможност да се развия максимално и да стана професионален спортист. Да видиш върховете, е съвсем различно от масовия спорт и спорта за здраве. Стигаш до нива, до които достигат много малко хора. Информацията, която получаваш, и тези, с които общуваш - това е съвсем различно от заобикалящата ни среда...
- А това развива ли съзнанието?
- Не само съзнанието... Пътуването, участието в състезания - те развиват и общата култура. Запознаваш се с хора от различни нации, с различни култури. За човек, който не пътува, е трудно да си го представи. Това учи и обогатява... 
- Вашият спорт е суперестествен, няма нищо изкуствено да влезеш във водата и да плуваш. Имате ли развита връзка с водата, с нейната природа?
- Всъщност има моменти, в които не искам да вляза даже в басейна - толкова ми е омръзнала водата... Това усещане се засилва с годините и много трудно го преодолявам на моменти!
- Напоследък се говори много за позитивно мислене, това помага ли в едно състезание да победите?
- Да, това е в основата на всичко - като се добави правилната подготовка и добрият старт, вече по време на самото състезание, като търсиш добро класиране, единственият шанс е да мислиш позитивно.
- Всъщност има ли време за мислене по време на самото състезание?
- Независимо какво е състезанието, в главата на един спортист се въртят някакви мисли. Например един футболист, като ритне топката, той се надява тя да отиде някъде, протича мисловна дейност. Така е и с плуването - надяваш се да ти стигнат силите докрай и да победиш.
- Сравняват самото състояние с това на медитация...
- Точно така, но да изпаднеш в това състояние, трябва да си много добре трениран, да знаеш, че имаш възможност. Тази мотивация трябва да я имаш и по време на тренировъчния процес.
- Нека накрая се върнем към началото. Защо всъщност ви хрумна да практикувате този спорт?
- Имах добри резултати в басейн, но като разбрах, че има състезания в открити води, отидох - беше в Охрид през 1993 г. Харесва ми - непрекъснато сме по топлите места, преследваме лятото в различните полукълба...
 
Петър е като извънземен за децата, щом разберат, че мъжът пред тях плува в реки, езера, морета и океани - при това часове наред. Отрупват го с въпроси, а той е готов всичко да им обясни! Обича ги и е приел, че са нещо наистина много важно! Затова се зарадвахме толкова много, когато видяхме в сайта му публикувана следната новина: "В 11:11 часа на 16 декември се роди новият член на сем. Стойчеви..." Честито! Олимпиадата в Лондон е следващата му голяма цел. Квалификацията за нея е в Португалия на 10 юни. Струва си да стискаме палци - успее ли да е сред първите десет, ще се появи и на четвъртите си олимпийски игри. 
 
Интервю на Краси Проданов за сп. "Усури"
 
Още малко за шампиона - на http://balgari.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.