Интервюта Дон Кихот в пола воюва срещу хорското безхаберие

balgari.bg

Дон Кихот в пола воюва срещу хорското безхаберие

Работното пространство на Слава Хинкова е хибрид между офис, редакция и... шивашко ателие!
Защото Слава и екипът й правят вестник за мода - „Дева“ стига до младата и не толкова младата си аудитория веднъж на две седмици.
Сред компютри, рокли и списания с пъстри корици със Слава разговаряме за хъса да оцелееш в този труден бизнес, за професионализма и за това - как да направим жизнената си среда приятна за окото и щадяща за природата.

- Можете ли да се обрисувате с три думи?
- Ще си остане ли между нас?
- Разбира се!
- "Луда за връзване!" - Смеем се. Слава продължава: - Да си жена в издателския бизнес, си е чиста проба лудост. Трябва ти много хъс и професионализъм, трябва и да изпитваш дълбоко уважение към читателя си. Случвало се е да препечатвам цял брой заради липсващ текст - понасяла съм финансови загуби, екипът ми - също, заради перфекционизма в работата, на който много държа.
От 1991 година се занимавам с издателска работа и не се срамувам от нищо, което съм правила - и преди, в списанията „Модена“, „Модева“, „Сезони“, и сега в „Дева“ залагам на авторските материали, а летвата ми е наистина висока. А е имало периоди, в които никак, ама никак не ми е било лесно!
- Как се оцелява във враждебна среда?
- С три думи ли? - Кимам. - Оцелях благодарение на своя инат, благодарение на подкрепата, оказвана ми от съпруга ми, и благодарение на качествените хора, с които работя.
- Какви са читателките на „Дева плюс“? С три думи...

- Млади, образовани, работещи!
Читателките на вестника, който издаваме, са креативни личности, с модерно мислене, с усет за модата, за красивото. Сред тях особено място заемат момичетата, които учат в средни училища и колежи, подготвящи кадри за модната индустрия. Това са хора амбициозни, които искат да се развиват, да направят нещо от себе си.
Много държа на обратната връзка с аудиторията. „Дева“ е издание, отворено за идеите на читателите си.
- От страниците на вестника призовавате да посадим дърво. Разкажете повече за тази своя екоинициатива.
- Убедена съм, че трябва най-сетне да спрем да се оплакваме от кмет и община, а да се заемем с естетизиране на средата, в която живеем. Дали България ще бъде райска градина, или заден двор - зависи изцяло от нас.
Преди време самата аз разхождах кучето си с ножица в ръка - да подрязвам дървета и храсти, и с торбичка за небрежно изхвърлените отпадъци. Ако всеки от нас направи нещо малко - промяната ще се случи.
- Какъв механизъм трябва да се задейства, за да бъдат мотивирани хората да чистят, да ремонтират детски площадки, да садят дръвчета?
- Не е трудно - просто трябва малкият бизнес и гражданите да си подадат ръка. Погледнете - почти навсякъде в партерните етажи на блоковете има магазинчета, фризьорски ателиета, аптеки, кафененца, зъболекарски кабинети. Кой от тези хора не би искал „лицето“ на бизнеса му да е красиво?
Основен лост в тази инициатива ще бъде публичността, медийното присъствие. А примерът, както знаем, е заразителен. Ние в нашия блок вече прилагаме на практика това, за което сега си говорим с вас. Особено ентусиазирани са децата - да чистят, да засаждат, да поливат растенията.
- Каква подкрепа ви трябва, за да заработи иницативата ви?
- Зад идеята трябва да застане влиятелна фигура от нашия обществен живот, която с авторитета си да обедини усилията на всички, които искат да направят нещо. Медиите също трябва да откликнат - едно телевизионно предаване например би било и добра реклама за фирми, подкрепили инициативата, и поощрение за хората, инвестирали своя труд. За жалост, ако нещо не носи бързи пари или не вдига рейтинга на дадена политическа сила преди избори, става бавно и мъчително. Но усилията си струват!

Интервю на Светла Иванова, сп. "Усури"
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.