Интервюта "Гласът" на Педя човек не спира да разказва куклени приказки

balgari.bg

"Гласът" на Педя човек не спира да разказва куклени приказки

altИменитата ни куклена актриса Слава Рачева е родена на 23 април 1938 година. Едва 17-годишна, започва работа в Кукления театър, където остава повече от половин век. Завършва ВИТИЗ през 1948-а, изиграла е над 80 роли, а сред любимите й са Мечо Пух и Малкият принц. Образът, с който Слава Рачева ще остане в сърцата на поколения български деца, е Педя човек - Лакът брада, който пожелаваше "Лека нощ" на малчуганите още от далечната 1961-ва.
Винаги усмихната и жизнерадостна Слава споделя пред сайта www.kafene.bg свои размисли за театъра и живота

- Коя роля винаги сте мечтали да изиграете?
- Мечтая за всички роли и ако мога, някога ще ги изиграя. Благодаря за ролите, които вече съм изиграла. Спомням си ги с огромен възторг и удоволствие, защото всичките са ме довели до чудесни срещи с публиката.
- Какви са професионалните ви ангажименти в момента?

- В момента професионални ангажименти в истинския смисъл на думата нямам. Отзовавам се с удоволствие на покани да отида някъде с моите кукли да разказвам приказки. Сега заедно с мой колега имаме два спектакъла, които играем с удоволствие за децата, където ни поканят. Това са "Маша и Мечока" и "Как кучето се учи да лае".
- Какви са предизвикателствата пред българския артист?
- Каквито има при всички хора професионалисти - да им бъде предложена хубавата роля, с добрия режисьор и да играят в харесвания спектакъл. От това по-хубаво предизвикателство няма. Желая на всички по-млади колеги, които се занимават професионално с това, да имат успех и публиката да ги обича.
- Кои съвременни постановки харесвате?
- Ще говоря за живия театър. Съвсем наскоро гледах чудесно представление на Камерна сцена на Народния театър. Това е "Женитба" по Гогол, направено чудесно от моя приятел режисьора Кольо Петков. Вижда се как една пиеса от моето време, даже и по-стара от моето време, е изиграна по такъв съвременен начин от блестящ актьорски състав. С удоволствие ходя на театър. Не винаги всичко ми харесва, но това е нормално. Аз съм обикновен зрител, който малко от малко знае и кухнята на театъра.
- Какво е бъдещето на кукления театър?
- Трябва да се намери подходящата пиеса, подходящият материал за подходящите герои, за определената възраст на детето. Особено сега, в условията на технически придобивки като компютри и електронни игри, които ги привличат и интересуват, трябва да се намери точно това, което стига до малкото дете. До него все още стига приказката, разказана по най-приказния начин - с кукла. Защото куклата е един много обобщен образ, много стилизиран и в същото време безкрайно въздействащ за детето, тъй като това е оживялата му играчка. Не бива в никакъв случай да решаваме и да смятаме от своя гледна точка, че това би или не би се харесало на децата. Трябва да бъдем внимателни и да го поднесем простичко. След като можем да привлечем вниманието на детето, значи имаме успех.
- На кои творци в кукления театър се възхищавате?
- В България има страшно много талантливи режисьори, много от тях са преподаватели в НАТФИЗ в кукления отдел, чудесни режисьори, които работят много добре с деца. Това са двамата много изтъкнати режисьори за деца проф. Атанас Илков и проф. Николай Георгиев. Те се занимават много дълги години с куклен театър. Те познават дълбоко душевността и характера на кукления театър, за да могат да направят пиесите, които се харесват на децата.
- Как според вас трябва държавата да подкрепи кукления театър?
- Кукленият театър, както и театърът за деца трябва да бъде дотиран. Той не може да остане на самоиздръжка, защото не бива да се позволяват простотии, за да се привлича публика. Когато театърът бъде добре подкрепен, първо, ще се появи хубав спектакъл и, второ, няма да има нужда да се вдигат цените - за да не бъдат притеснени родителите дали да отидат на театър, или да купят шоколад на детето. Би трябвало за детското изкуство да не жалим пари.

Още любопитни неща за първите стъпки на Педя човек по телевизията разказва www.24chasa.bg.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.