Интервюта Диана Дафова: Успехът е да вярваш в това, което правиш

balgari.bg

Диана Дафова: Успехът е да вярваш в това, което правиш

Музиката на Диана Дафова не е комерсиална, нейните песните доближават света до България. Музиката й смесва древни култури със съвременна звучност.
Дафова е родена в София, завършила е пиано в Музикалната академия, но слава й донася гласът й.

- Диана, какво ще включва новият албум?
- Подготвям албум отново с мои композиции. Музиката ми съдържа елементи от различни култури и ги съчетавам с българската ортодоксална и фолклорна интонация. Аранжиментите са на Данаил Драганов, част от текстове - на Робърт Фрай. Пак ще бъдат включени над 11 езика.
- Има ли музикант, с когото би направила дует?
- Аз съм експериментатор, затова правя новаторски неща в изкуството. Обичам да търся нови идеи. Няма да има дует, но са включени мъжки и женски хорове. Използвам по-екзотични мотиви. Имам идея за съвместна работа с известния композитор Рахман, автор на музиката към холивудската суперпродукция "Елизабет Втора - златни години".
- В България концертираш по-рядко, отколкото в чужбина. Защо?

- За съжаление е така. Конюнктурата е такава. Аз правя сериозен вид изкуство, което още не се цени достатъчно в България. Пренасищането с попфолк, лековати жанрове и посредственост заля обществото. То не е само в музиката, а в поведението на хората, във всички сфери на живота и това е тревожно. Хората вече не желаят да им се натрапва такава култура. Ние сме духовни, а не само материални същества. Има нужда от естетика и красота, а не от пошлост.
- Различна ли е публиката у нас и в чужбина?
- В някои отношения да. В чужбина също има комерсиална и лековата музика, но има и истинско изкуство. Хората могат да избират според вкуса си.
- Вярваш, че вкусът на българина не е толкова елементарен?
- Определено. Аз се срещам с много хора, които искат да слушат качествена музика и са подтиснати от бълващата посредственост. Често ме срещат на улицата и ми засвидетелстват уважение за това, че правя нещо различно, носещо красота и хармония.
- Ако можеше да пътуваш във времето, в коя епоха би се чувствала добре?
- Аз не бих се върнала назад във времето. Погледът ми винаги е напред. Бих искала да надникна 100-200 години в бъдещето.
- Кое смяташ за най-голямо свое постижение през годините и какъв е критерият за успех?
- Успехът не се характеризира с конкретно събитие. Успех е, когато се намери формулата за развитие и изява. Той не е само материален. Аз се хвърлих в неизвестното и започнах нова страница в кариерата си, защото творецът изразява себе си и душата си. Усетих новите идеи и начин на мислене. Успехът за мен е и да вярваш в това, което правиш, и да отстояваш позициите си.
- Имаш социални изяви и си граждански ангажиран творец. Кои са настоящите ти проекти?
- Винаги съм се ангажирала със социални проекти. От 2 години съм специален представител на Агенцията за бежанците към ООН. Музиката ми носи послание за обич, толерантност и позитивност. Преди години бях поканена от американската армия в базата Бондстийл в Косово. Не е лесно да внушиш усещането за мир и обич на такива места и в такива моменти, но изкуството може да възпитава.
- С Майкъл сте отдавна заедно. Как се намерихте?
- Преди 16 години се срещнахме на Свети Валентин в София. Това е едно от тези случайно-неслучайни неща. В живота винаги има причина за случващото се. Той се занимава с бизнес, но помага и в моята работа, защото това го разтоварва. Той е много космополитен и отворен към света. Не познавам българин, който така да поддържа България и да е пристрастен към страната ни, както Майкъл. Той вижда негативите и спънките, но се концентрира върху позитивите. Харесва хората, храната, културата, природата, манастирите, традицията ни.
- Как минава денят ти?
- Всеки ден е различен и много наситен. Но освен на много работа, го посвещавам и на семейството си, на 21-годишната ми дъщеря Лили. Обичам да се съберем около масата, да сготвя нещо вкусно, да си говорим. Експериментирам и в кухнята.
- Какво има на нощното ти шкафче?
- Книги. Сега чета новата книга на Шърли Маклейн.
- Пожеланието ти към читателите?
- Нека се разделят с негативизма, сраснал се с манталитета на българската нация. Той не помага никому. Не бива да живеем все с грешките и проблемите. Посланието ми е за търсене на положителното. Това е начинът, по който човек може да промени своя живот и този на околните.
- Понякога съзнанието определя битието, а не обратното, както бе казал Маркс...
- Абсолютно и задължително. Първо е съзнанието и енергията, а от него произтичат битието и начинът на живот.

Интервюто е поместено от вестник "Новинар"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.