Интервюта Художничка пали любов към иконописта в детските души

balgari.bg

Художничка пали любов към иконописта в детските души

Младенка Ланджева е родена в Берковица през 1968 г. Завършила e Художествената гимназия в София, педагогика на изобразителното изкуство в Софийския университет и академия "Жул Паскин". В момента завършва магистратура по иконография към Богословския факултет на Великотърновския университет. Била е учителка по рисуване 12 години, от 1998 г. води школата по иконопис "Захари Зограф" в Енорийски център към храм "Покров Богородичен" - София.

- Госпожо Ланджева, как се стигна до идеята за разкриването на школата по иконопис?
- Школата по иконопис към Енорийския център извървя 11-годишен път, а и Енорийският център към храм "Покров Богородичен" е един от първите в страната, които разпространяват православната вяра и се занимават с обучение на деца, млади хора и възрастни. В нашия енорийски център имаме освен школата и курсове по катехизис, православно обучение, църковно пеене, дърворезба, фотография, музика за бебета. Работим и с деца сираци, в неделя ги водим на църква, след което има вероучение. В центъра те правят картички, които се продават за Коледа и Великден, и с парите от тях отиват на летен лагер. През школата за иконопис за тези 11 г., откакто тя съществува, са минали над 200 деца и 300 възрастни. Децата, на възраст от 8 до 18 години, са увлечени в този род изкуство. Участвали сме в много международни конкурси и сме печелили награди - в Сърбия, Румъния, Македония. И тук, в София, организираме и участваме в много изложби.

- Кое е специфичното за тези курсове по иконопис?
- През учебната година децата рисуват по две икони, свързани с православното християнство. Формата на обучение е неделно училище. Курсистите, наред с техниките на иконописа, изучават и вероучение, православен катехизис и т. н. Курсистите ни не само седят и да рисуват, но и се учат на вяра, особено малките, на любов. И не може едно дете, което примерно си избира да рисува свети Георги или Пресвета Богородица, да не знае кои са те, да не знае кой е Исус Христос... Всичко това се учи в часовете по вероучение и иконопис. Защото освен рисуването на иконата имаме и богословие на иконата. И всичко това е свързано с вярата, с религията. Децата, особено онези, които влизат в храма, трябва да знаят как да се държат по време на Света литургия, какво е за нас тя и т. н. Затова и най-малките курсисти трябва да знаят да четат и пишат - иконата е свят образ, тя ни показва светеца, неговия живот.

- Гледайки това, което в момента е изложено в Енорийския център, човек остава удивен от професионализма на авторите на иконите и хоругвите, пък били майсторени и от детски ръце. За какво време се навлиза в тънкостите на иконописта?
- Школата е тригодишна за деца и двегодишна за възрастни. През първата година децата усвояват основите на православната вяра, техника и технология на иконописта, през втората година вероучението се наслагва по-задълбочено, рисуват миниатюра и витраж с църковен сюжет, през третата година рисуват хоругви върху плат. След третата година децата получават свидетелство, а възрастните - след втората.

- Какво може да накара един възрастен човек да дойде да рисува икони?
- Различни хора идват, с различни професии - инженери, архитекти, пилоти, семинаристи, преподаватели - търсенето на вярата, на Господ, ги кара да идват при нас в храма и да започнат да рисуват. Ние не връщаме никого, не ги избираме с конкурс, не знаем дали могат да рисуват, или не. Но резултатите се виждат. Идеята на курса е катехизаторски - да се запознаят с вярата, с Бога чрез изкуството. Християнското изкуство да отвори погледа към вярата на хората и те да се докоснат по-лесно до Бога. Затова се изучава неговата история.

- Следите ли как се развиват по-нататък миналите през школата?
- Да, имаме приети студенти в много университети, в Художествената академия, във Великотърновския университет в специалността иконография, в Семинарията. Мисля, че курсовете в школата са една добра основа за младите за по-нататъшно развитие в сферата на културата, историята. Те не са с професионална насоченост, но някои от децата започват професионално да се занимават с рисуване.

- Каква е разликата между обучението по иконопис във вашата школа и Художествената гимназия?
- В Художествената гимназия обучението е по-светски насочено. Докато ние започваме учебната година с водосвет, свещениците са непрестанно с нас, от храма ни се помага постоянно с напътствия, с беседи, особено когата децата имат проблеми. Ние имаме духовна и морална подкрепа от църквата.

- Каква е съдбата на изработените тук икони?
- Една част даряваме на църкви и манастири. Преди една година патриарх Максим посети нашия храм и му подарихме икона, нарисувана от дете. Той беше трогнат, получихме и благодарствено писмо. По църкви и манастири подаряваме и хоругви. Другата част от иконите остават на иконописците, това е един много скъп спомен за тях.

Със съкращения от www.obshtestvo.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.