История Стара история Могъщество и дипломация

balgari.bg

Могъщество и дипломация

Хан ТервелТервел е вторият владетел на България след Аспарух.
Източниците сочат различни данни за периода на неговото управлението - между 700-701 и 718-721 г.
През 705 г. Юстиниан Втори Ринотмет бяга от заточение в Херсон, Кримския полуостров, и след много перипетии се озовава при Тервел. Двамата сключват сделка - Юстиниан с помощта на 15 000 българи стига до Константинопол и след преврат си връща короната.
Тервел получава областта Загоре, луксозни дарове (според легендата Юстиниан кара Тервел да забие копието си в земята и да опре на него щита си. После византийците насипват върху тях злато и скъпоценности, докато ги покриват изцяло) и титлата кесар. Тази титла, втора в империята и запазена за престолонаследника, никога дотогава, а и никога след това не е давана на чужденец. Чрез нея Тервел получава правата на легитимен владетел над територии, които доскоро са собственост на Византийската империя.
Юстиниан допуска този пробив в имперската доктрина, притиснат от обстоятелствата. Когато се усеща сигурен на престола, той организира поход срещу българите, но е разбит през 708 г. край Анхиало (днес Поморие).
След убийството на Юстиниан през 711 г. Тервел продължава да се намесва в работите на Империята под предлог, че отмъщава за съюзника си. През 716 г. сключва мирен договор с новия император Теодоси Трети и според този договор Византийската империя признава българските граници в земите Загоре.
Договорът регулира и режима на внос, като разрешава да се внасят само стоки, снабдени с държавен печат, а останалите се конфискуват. Това се смята за първия случай в историята на Европа, когато клауза в договор урежда икономически проблем.
От Тервел е най-вероятно е създаден най-старият и най-внушителен старобългарски монумент, запазен в Европа - барелефът Мадарски конник като мемориал в чест на бог Тангра, на победите над Византия, в памет на неговия баща хан Аспарух и в израз на величието на Българската държава.
На откритите досега изображения хан Тервел е изобразяван с християнски символи. На печат, открит през 1972 г., е гравиран надпис, който гласи: "Богородице, пази кесаря Тервел". Това подкрепя теорията, че Тервел е бил християнин, приета от проф. Божидар Димитров.
На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III, поставил началото на Сирийската династия. През лятото на същата година Маслама, брат на халифа Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол със 120-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец също е огромен - според арабски източници наброява 2500 кораба. Египетски моряци християни дезертират от арабския флот и дават ценна информация на Лъв III за тактиката и намеренията на Маслама. С помощта на гръцки огън императорът разгромява вражеския флот.
Още през 717 г., осланяйки се на договора с България, Византия се обръща за помощ към Тервел, който незабавно се отзовава. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол намира отражение в значителен брой византийски, западни и източни извори. Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите.
Константинопол е спасен, а името на България се разнася по всички краища на света.
Победата на коалицията, ръководена от Лъв III (освен Византия и България тя включва хазари, арменци и другите кавказки народи), над армиите на Халифата сприра исляма на източната граница на Мала Азия за около шест века.
През 719 г. Тервел за пореден път се меси в делата на Византия. Сваленият византийски император Анастасий II привлича на своя страна част от аристокрацията и организира заговор за свалянето на император Лъв III Исавър. Привържениците на Анастасий II го съветват да потърси помощта на българския хан Тервел.
Тервел не се поколебава нито за момент: той приема Анастасий II, обещава му помощ, "дал му войска и петдесет кентинария злато" - 360 хиляди златни монети. Начело на българските войски узурпаторът се отправя срещу Константинопол, но акцията му излиза неуспешна, тъй като столичните жители отказват да го пуснат в града. Междувременно Лъв III изпраща писмо до Тервел, като го заклева да спазва договорите, да предпочете мира пред войната и да предаде заговорниците. Подействат не толкова укорите и заплахите, колкото фактът, че Анастасий е изоставен от привържениците си. Кан Тервел къса връзките си с узурпатора и изтегля войските. За да потвърди "лоялността" си към договорите, Тервел изпраща на Лъв III много от заговорниците, които избягват в Плиска.
Тервел е женен за Анастасия, дъщеря на византийския император Юстиниан II Ринотмет и първата му съпруга Евдокия. За тяхна дъщеря се смята византийската императрица Мария, съпруга на император Лъв III Исавър.

Източник: bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google