История Стара история Ханът, прекосил Балкана

balgari.bg

Ханът, прекосил Балкана

Хан Кардам седи на българския престол от 777 до 802 г. Смята се, че е пряк приемник на Телериг. Роден е около 735 година.
През април 791 г. византийският император Константин VI (780-797) потегля на поход срещу българите. Акцията цели да ги накаже заради проникването им по поречието на Струма и изтребването на ромейските войски. Кардам пресреща византийските войски на тяхна територия - при градчето Проват край Адрианопол. Привечер двете армии влизат в сражение и ромеите отстъпват.
През юли следващата година Константин VI пристигна с войските си край българо-византийската граница, където се заема с укрепяването на крепостта Маркели (при Карнобат). Малко след това войните на българския владетел заемат височините наоколо. Визайнтийският император влиза в решително сражение с българите и претърпява тежко поражение. Загиват много от военачалниците му, в това число и астрономът Панкратий, уверил императора, че разположението на звездите му предвещава сигурен успех.
Хан Кардам празнува голяма победа - той пленява целия вражески обоз заедно с императорския шатър и цялата прислуга. Константин VI едва успява да се спаси.
Следват преговори, които завършват с подписването на мирен договор - императорът се задължава да плаща на българите ежегоден данък.
През 796 г. Кардам при отказ на Константин VI да плати данъка Кардам разполага войските си северно от Адрианопол и в продължение на 17 дни пристигналият тук император призовава българския владетел на бой, "но той не се решава да излезе от укрепленията си", както твърди византийският хронист Теофан Изповедник. Вероятно през тези седемнайсет дни са водени преговори, както доказва последвалото подновяване на договора от 792 г.
Кардам умира през 802 година. Управлението му е забележително преди всичко с ликвидирането на междуособиците, омиротворяването на страната и извеждането на България от политическата немощ. Пак с неговото име трябва да свържем и новия етап в българо-византийските отношения - през 90-те години на осми век България минава в настъпление на юг от Стара планина. Тази активна външна политика осигурява не само толкова мечтания мир, но и възхода на България през следващото столетие.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google