История Средновековие Народен закрилник

balgari.bg

Народен закрилник

Легендарният Индже Войвода е роден през 1755 г. в Сливен. Рожденото му име е Стоян.
Според последните проучвания на доцент Милю Петров и Янка Велкова Индже войвода е роден в с. Попово, община Болярово. Като дете остава сирак, майка му се омъжва повторно в Сливен, затова се смята, че е роден в Сливен. На седемгодишна възраст е даден от втория си баща в школата за еничари в Цариград, където получава прозвището си (на турски "индже" означава "тънък", "гъвкав"). Връща се по родните си места като част от формирование за противодействие на разбойнически дружини - така наречените кърджалии и даалии. По пътя обаче Индже се спречква с коантидар си, убива го и сам става кърджалия.
Повежда кръвожадните си бойци из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Безумната му смелост и жестокост са легендарни.
Не се знае кога и защо Индже става народен закрилник. Предание му приписва и опит за бунт срещу турците.
През 1806 г. заминава за Молдова, където служи в гвардията на молдовските князе. По това време вече е наричан Капитан Индже и Стоян Волентир, тоест доброволец. Взема участие във въстанието в Дунавските княжества от 1821 г. Загива в сражение с турците край град Скулени на река Прут.
Десетки народни песни възпяват закрилника Индже Войвода, образът му е вдъхновил и големия Йордан Йовков за разказа му "Индже" (1926) от цикъла "Старопланински легенди".

Вижте видео от рубриката на Би Ти Ви "Нека говорят" тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google