История Средновековие Цар в размирни времена

balgari.bg

Цар в размирни времена

За пръв път името на българския владетел от кумански произход Георги I Тертер се споменава по време на селската война начело с Ивайло.
Възползвайки се от политическата криза в България, през 1280 г. Тертер успява да се възкачи на царския трон. Дотогава е деспот на крепостта Червен (на снимката).
По същото време неаполитанският крал Шарл д'Анжу иска да възстанови Латинската империя в Константинопол. Българският цар побързва да се включи в антивизантийската коалиция. Император Михаил VIII Палеолог обаче укрепва отношенията си с татарите от Златната орда. През 1282 г. татарска конница преминава Дунава и подлага на опустошение българските земи. Така българите биват премахнати от коалицията. Събитията се развиват донякъде благоприятно за Тертер, след като император Михаил Палеолог умира.
Георги I Тертер започва опити да сключи мир с Византия, да разтрогне втория си брак и да върне в Търново първата си съпруга Мария от византийски плен. Успява да освободи Мария и сина си Теодор Светослав. Но татарите отново нахлуват в земите ни през 1285 г. и Георги I Тертер бива принуден да се признае за васал на Ногай и да изпрати престолонаследника Теодор Светослав за заложник в стана на Ногай. Дъщеря си, чиетоимене е достигнало до нас, Тертер дава за жена на Чака, сина на Ногай. Но с това татарските нашествия не спират.
През 1292 г. търновският владетел абдикира и търси убежище при Андроник II във Византия. Умира през 1301 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google