История Средновековие Защитникът на Перник

balgari.bg

Защитникът на Перник

Кракра Пернишки е легендарен велможа и военачалник, живял през втората половина на десети и началото на единайсети век. По време на войните на Самуил с Византия Кракра отбранява Пернишката крепост и нанася две поражения на византийския император Василий II, който се мъчи да я превземе.
Първата обсада на Перник е през 1004 година. Тогава Кракра отбива както пристъпите срещу крепостта, така и опитите на императора да го привлече на своя страна. Втората обсада е през 1016 година и продължава близо три месеца. Накрая византийците са принудени да отстъпят, след като претърпяват сериозни загуби.
При последния владетел на Първото българско царство - Иван Владислав, Кракра управлява обширна област, включваща 35 крепости. През 1017 година, докато византийците опустошават южните предели на държавата, военачалникът подготвя контранастъпление. Планът му е осуетен, тъй като печенегите, населяващи земите на север от Дунав, отказват да се присъединят към войските му.
Година по-късно, след гибелта на цар Иван Владислав, Кракра се подчинява на Василий II заедно с подвластните си градове и в замяна на това е удостоен с титлата патриций.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google