История Средновековие Средновековен книжовник създава уникален "пътепис"

balgari.bg

Средновековен книжовник създава уникален "пътепис"

Владислав Граматик е български книжовник - преписвач, преводач, съставител на текстове и автор на приписки, писал на старобългарски език. Късен представител е на Търновската книжовна школа, в Сърбия го приемат за един от ранните представители на сръбската литература. Книжовното му наследство наброява повече от 4300 ръкописни страници.
Роден е в Ново бърдо, днес в Косово, през петнайсети век. Предполага се, че получава образованието си в школата, създадена от Константин Костенечки. През 1455 година отива в село Младо Нагоричане, северно от Куманово. По-голямата част от живота си прекарва в Жеглиговския манастир "Света Богородица" ("Матейче"), в подножието на Скопска Черна гора. Пребивавал е и в Рилския манастир.
Владислав Граматик съставя сборника "Предели" през 1456 г. в Жеглиговския манастир. Трудът носи названието на първия текст, включен в него. Съдържа 23 произведения с богословско-догматичен и поучителен характер, 18 от които - насочени срещу Римската църква. В сборника е поместен текст за покръстването на българите при княз Борис I, взет от византийски летописи.
През 1469-а Владислав Граматик пише "Загребски сборник" ("Загребски панегирик"), който съдържа 771 листа и е оформен художествено. В предисловието му се казва, че е създаден по поръка на Димитър Кантакузин. "Загребски сборник" включва 87 съчинения - жития, проповеди на византийски богослови, исторически разкази, похвални слова, догматични статии. 26 от тях са насочени срещу Римската църква. Творбите с българска тематика, поместени в "Загребския панагерик", са "Пространно житие на Кирил Философ", "Похвално слово за Кирил и Методий", "Житие на Иларион Мъгленски" от Евтимий Търновски. Към произведенията са направени авторски добавки.
Книжовникът съставя още един сборник - през 1473 г., с 31 проповеди, първите 22 от които са от сборника на Йоан Златоуст "Андрианти". този сборник съдържа две приписки от Владислав Граматик.
В "Рилския панагерик" пък, съставен през 1479 г., има цели 111 съчинения: жития, поучителни слова, беседи, само четири от които Владислав Граматик е включвал в предишните си сборници. Наред с творби на византийски автори в "Рилския панегирик" са поместени текстове на Евтимий Търновски, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Димитър Кантакузин. Сборникът е художествено оформен.
Многоройни приписки ни оставя Владислав Граматик и в "Сборник слова и жития", съдържащ творби на византийски богослови, преписва и "Шестоднев" на Йоан Златоуст - през 1480 година в Рилския манастир.
Единственото оригинално произведение на Владислав Граматик е "Разказ за пренасяне мощите на Иван Рилски в Рилският манастир", запазено в два преписа, известни като обширна и съкратена редакция. Първият е в сборника на Владислав Граматик от 1479 г. Вторият е поместен в панагерика на Мардарий Рилски от 1483 г.
В "Рилската повест" средновековният книжовник разказва за съвременно нему събитие - възстановяването на разрушения от турците Рилски манастир от братята Йоасаф, Давид и Теофан, синове на крупнишкия епископ Яков, и пренасянето на мощите на Иван Рилски от Търново през 1469 г. Разказът е обстоятелствен и реалистичен, за разлика от повечето съчинения от този тип. Наред с подробностите около обновяването на обителта и пренасянето на мощите са отбелязани битката при Черномен от 1371 г. и битката на Косово през 1389 г. Упоменати са деспот Георги Бранкович и дъщеря му Мария (Мара Султанката), съдействала за издаването на ферман, даващ право за пренасяне мощите на светеца. Споменат е българският цар Иван Асен I във връзка с предишното пренасяне на мощите - от София в Търново. От тази повест са ни известни имената на болярина Богдан, в чийто дом пренощуват участниците в процесията, и на богатия гражданин Георги от София, дарил шест жълтици за нов покров за ковчега. Разказът съдържа и задължителното за жанра чудо - когато процесията наближава манастира, ковчегът сам се понася към него, едва удържан от носачите си.
Този пръв средновековен български "пътепис" е извор на историческа информация и новаторско произведение, което нарежда автора си - Владислав Граматик, сред значимите книжовници на България.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org
 
На снимката: Икона на свети Иван Рилски
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google