История Средновековие Българският свети Георги

balgari.bg

Българският свети Георги

Свети Михаил Воин се родил в град Потук (предполага се, че това е днешният Батак) по времето на цар Борис-Михаил. Бил син на богати и благородни родители. Още от детството си Михаил Воин имал страх Божи, прекарвал дните си в молитва и пост, щедро раздавал на бедните милостиня. Наричали го светото дете.
Когато станал на 25 години, Михаил бил назначен за началник на дружина във византийската войска. По това време родният му край не влизал в пределите на Българската държава. В една война на византийския император Михаил ІІІ (865 г.) против агаряните Михаил бил оставен от изплашените гърци сам с неговата дружина. С Божието име на уста той успял да прогони враговете. На път към къщи пък извършил и чудото на св. великомъченик Георги Победоносец: убил огромен змей, за да спаси една девица от участта да бъде изядена.
Скоро обаче Михаил воин починал.
По време на Второто българско царство цар Калоян тържествено пренесъл чудотворните му мощи в своята столица Търново и ги положил в патриаршеската катедрала "Свето Възнесение". Годината била 1206-а. Похвално слово за воина светец съставя Патриарх Евтимий.
След падането на Търново под османска власт през 1393 г) следите на тези мощи се губят. 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google