История Средновековие Проводникът на исихазма

balgari.bg

Проводникът на исихазма

От житието на Теодосий Търновски разбираме, че светият мъж криел потеклото си. Затова учените допускат, че е възможно Теодосий да е от болярски род, дори да е бил свързан с царската фамилия.
Младият Теодосий се замонашва в манастира "Св. Никола" при Арчар.
Търсейки учител, който да го наставлява в духовното усъвършенстване, Теодосий отива в "царстващия град на българите Търново, втори след Константинопол словом и делом", разказва животоописанието му.
Постъпва в прочутия манастир "Света Богородица" на Света гора. След известно време се установява в манастир до град Червен (Русенско), а по-късно - в т. нар. Епикерниев манастир край Сливен. Научавайки за пристигането на св. Григорий Синаит в Парория (Странджа), Теодосий се присъединява към неговото братство, дори става пръв помощник на известния исихаст и два пъти се среща с цар Иван Александър от негово име.

След смъртта на Синаит (1346 г.) монасите искат Теодосий за свой игумен, но той не се чувства подготвен за тази отговорност. Заедно с Роман Търновски обикалят различни манастири (Атон, Цариград, Сливен, Несебър), като накрая основал манастир в Кефаларевската (Килифаревската) пустиня до столицата Търново.
Духовният авторитет на Теодосий бил извънредно висок, за него житиеписецът разказва, че "привличал като магнит" ученици, и то не само от България, а и от останалите православни народи на Балканите.
Сред учениците на Теодосий се открояват Дионисий Дивни и бъдещите духовни водачи Евтимий (патриарх Търновски) и Киприан (митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия).
Теодосий е важно звено в религиозния и обществения живот в средновековната ни столица, водеща е ролята му в борбата с ересите. На свиканите от Иван Александър събори през 1355 и 1359/1360 година именно Теодосий изобличава богомилите, адамитите и юдействащите.
Когато османски набези превръщат Килифарево в несигурно място, Теодосий мести обителта по-близо до Търново, така се поставят основите на манастира "Света Троица".
Макар да не е добре със здравето, свети Теодосий решава да посети цариградския патриарх Калист І.
Установява се в манастира "Свети Мамант", където и умира на 27 ноември 1363 г.
Житието му е написано от самия Калист и преведено - според някои учени - от самия Патриарх Евтимий.

Източник: http://www.pravoslavie.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google