История Средновековие Ангелогласния

balgari.bg

Ангелогласния

Йоан Кукузел

Йоан Кукузел, канонизиран от Българската православна църква, е средновековен композитор. Честваме паметта му на 1 октомври.
Роден е през 1280 г. в Драч, днес - в Албания. Съвременниците му го наричат Ангелогласния и магистър на магистрите, което според византийската практика е висока почит. Йоан Кукузел е най-известният и пръв императорски певец във Византия. Неговото житие е написано в края на XIV век, а препис от него се съхранява в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В него се казва, че той е "истински извор на музиката".
Кукузел е изпратен в дворцовото певческо училище в Константинопол. Красотата на песните му и силата на гласа запленяват целия царски двор.
Принуден да промени народността си обаче, за да остане любимец на императора, младият българин напуска "столицата на света" и се скрива на Атон.
Тук Ангелогласния се представя за пастир. Дават му стадо, но един ден, когато запява, от една пещера излиза постник, комуто тъжната Кукузелова песен разкрива невиждано чудо - "досущ като в митовете за родопския певец Орфей Йоан Кукузел седял на голям отсечен дънер, а козите около него не пасели, а спокойно слушали ангелската му песен".
Императорът научава къде се крие българинът, но той отказва да се завърне в двореца, остава на Атон и тук създава безсмъртните си произведения. Някои от тях преобръщат средновековните музикални догми и поставят основата на музиката, създавана през следващите столетия.
По-важните сред неговите творби са “Полиелей на българката”, посветено на майка му, “Антиксантари”, “Голямото исо”, “Херувимска песен”.
Казват, че композициите му напомнят звън на български камбани, който лети от високите планини на Драч до скалистите брегове на Варна. Този звън, който отеквал под кръстокуполната златна църква “Света София” в Константинопол, бива наречена “музиката на българите”.
Йоан Кукузел е създател на нотно писмо, което носи неговото име.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google