balgari.bg

Царят светец

altЦар Петър е роден около 912 година и е вторият син на Симеон Велики.
Петър сключва църковен брак на 8 октомври 927 г. в Константинопол с внучката на император Роман I Лакапин, дъщерята на Христофор от Византия и София - Мария Лакапена, прекръстена на Ирина Лакапина (мир) в чест на "дълбокия мир", който настъпил между двата народа.
По силата на сключения договор Българската архиепископия е издигната в ранг на патриаршия и архиепископът на Дръстър (Силистра) Дамян става първият български патриарх. Византия признава официално царската титла на българския владетел. С подписването на "дълбокия мир" недоволството в преславския двор нараства. Срещу действията на Петър се обявяват всички, които поддържат политиката на Симеон, разчитаща главно на военните действия срещу Византия. През 928 г. Иван, по-малкият брат на Петър, опитва да вдигне бунт срещу новия владетел, но действията му са осуетени. Две години по-късно, през 930 г., подобен опит прави и първородният Симеонов син, Михаил, като дори успява да спечели известен брой привърженици в района на Долна Струма. Цар Петър обаче бързо се справя и с тази заплаха, а по този начин се утвърждава на престола.

Петър не успява да запази огромната държава, която наследява от баща си.
Около 931 г. сръбският владетел Чеслав вдига въстание. Петър е принуден да се примири с възстановяването на сръбската автономия. Маджарите също непрекъснато тревожат държавата с набезите си, Петър първо се задължил да им плаща данък, а по-късно се принудил да сключи мирен договор, който бил насочен срещу Византия.
През 967 и 969 г. в България нахлуват войните на киевския княз Светослав I, поддържан от император Никифор II Фока. През 969 г. те достигат до Велики Преслав.
Цар Петър не издържа на напрежението и получава удар. Умира на 30 януари 969 г. като монах. Бълграската православна църква го канонизира за светец.
Петър управлява най-дълго в историята на Първото българско царство - от 927 до 969 година. По негово време по българските земи се разпространяват ереси, сред които и богомилството, все по-големи размери взима и отшелничеството.

На снимката: Печат на цар Петър

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още - на http://historybg.hit.bg

Житието на царя светец е публикувано на www.pravoslavieto.com
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google