История Средновековие Небесният закрилник на България

balgari.bg

Небесният закрилник на България

Иван Рилски

Преподобният Иван Рилски се родил през 876 г. в Скрино, селце, разположено в гънките на Осоговска планина, край Струма (при Дупница). В душата на младия пастир греела искрицата на вярата, откак се помнел.
По това време из цяла България се вдигали църкви и манастири. Те ставали огнища не само на християнството, но и на книжовността.
Иван постъпил в манастир "Свети Димитрий", под връх Руен. Тук юношата получил образование и изучил свещените книги на християнството. Тук приел и монашеството.
Ала младият Иван избрал да общува с Бог в усамотение.
Обиколил много места из красивата ни родина, но накрая се заселил в Рила.
Там основал манастир, който съществува вече хилядолетие.
Славата на отшелника се разнесла из цялата страна и достигнала чак до столицата. Сам цар Петър Първи отишъл да се види с благочестивия старец. Иван Рилски обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, монархът също му се поклонил. Отшелникът върнал и изпратеното му от цар Петър злато.
Приживе Иван Рилски извършил много духовни чудеса. След смъртта му чудесата не секнали.
Преди смъртта си преподобни Иван се отдал на пълно уединение, тогава съставил и своя безсмъртен завет.
Известни са четири преписа на документа. Един от тях се намира в Рилския манастир, втори - направен от отец Касиан през 1860 г., е в Народната библиотека, третият - на Неофит Рилски, и един по-късен, четвърти препис, са в Етнографския музей.
В своето завещание Иван Рилски се обръща към учениците си като към свои деца и ги призовава да пазят вярата чиста "от чужди учения", да не се поддават на изкушенията на "сребролюбивата змия", да не търсят покровителство от земните владетели. В този "учебник по вяра" светецът наставлява монасите да са единни, да разнасят словото Божие сред хората, да изживеят живота си с работа в ръцете и с молитва в ума.
Така "смиреният и грешен Иван", както назовава себе си пустинникът, оставя не само легенди, а и документ - първи по рода си "морален кодекс" на свещенослужителя.
Иван Рилски почива на 18 август 946 година. Тогава е към 70-годишен.
Погребват го в Рилската обител, но скоро цар Петър разпорежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец (София). Вероятно тогава Иван Рилски е и канонизиран. Византийският историк Йоан Скилица пише, че в Средец мощите на рилския отшелник излекували византийския император Мануил I Комнин.
През 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом). Легендата разказва, че тамошният католически архиепископ казал, че не му е известно да има такъв светец, за което Иван Рилски го наказал с онемяване. След като архиепископът се преклонил пред мощехранителницата и поискал прошка, говорът му се възвърнал. Разтревожени от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали мощите на светеца в Сердика.
Малко по-късно, след като цар Асен І освободил България от византийска власт, мощите били пренесени в Търново. Като по чудо те оцелели при плячкосването на града от турците през 1393 година.
С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес вярващите могат да им се поклонят.
Църквата чества паметта на светеца - закрилник на българския народ, на 1 юли - когато е връщането на мощите му от Търново в Рилската света обител, на 18 август, когато светецът напуснал земния живот, и на 19 октомври.

Книги за Иван Рилски:

  • Анани Стойнев. Свети Иван Рилски, официалното християнство и богомилството. "Фар". София. 1991
  • Архимандрит Пантелеймон. Свети Иван Рилски - вечен небесен покровител на българския народ. Университетско издателство. София. 1992
  • Галина Тодорова. Свети Иван Рилски - вяра и победа. "Фабер". Велико Търново. 2006
  • Георги Бельо. Свети Иван Рилски. "РИА Корект". Благоевград. 2004
  • Иван Дуйчев. Заветът на свети Иван Рилски. "Принцепс". София. 2000
  • Росен Малчев, Константин Рангочев, съставители. 1100 години култ към свети Иван Рилски. "Род". София. 2000
  • Стоил Димитров. Свети Иван Рилски в село Раждавица. София. 2002
  • Цвета Алексиева. Скрино - родното място на свети Иван Рилски. "Сибия". София. 2005

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google