История Средновековие Легендарният патриарх

balgari.bg

Легендарният патриарх

altСвети Евтимий Търновски е сред най-великите личности на Средновековна България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство. Последовател е на исихазма.
Повечето сведения за живота му получаваме от текстове на негови ученици и последователи. Основен сред тях е "Похвално слово за Евтимий" на Григорий Цамблак.
Патриарх Евтимий е роден около 1320-1330 г. и според някои произхожда от знатният род Цамблак. Учи в търновски манастири и приема монашески чин. Около 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий Търновски го определя за свой пръв помощник и през 1363 г. двамата заминават за Константинопол, където Теодосий умира.
Евтимий постъпва в манастира "Студион" и лаврата на свети Атанасий Атонски на Света гора. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос, а след освобождаването си Евтимий отива в Зографския манастир на Атон.
Към 1371 г. Евтимий се връща в България и основава манастира "Света Троица" край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Евтимий установява правила за правопис и нанася поправки в богослужебните текстове, като сравнява българските им преводи с гръцките оригинали. Неговите редакции са образец на книжовния език за източноправославния свят през цялото Средновековие.
През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Евтимий е избран за негов наследник.
Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий - литургични книги, похвални слова, жития и послания. Сред тях са "Житие на Иван Рилски", "Житие на Петка Търновска", "Похвално слово за Михаил Воин", "Похвално слово за св. св. Константин и Елена", "Послание до Киприан" и др.
През пролетта на 1393 г. султан Баязид І обсажда българската столица. Григорий Цамблак разказва в "Похвално слово за Евтимий", че "варварският цар ненадейно нападна града - не от една или две страни, но като го обгради целия отвсякъде с човешки тълпи". Иван Шишман не е в Търново и патриарх Евтимий ръководи защитата на града. След тримесечна обсада, на 17 юли 1393 г., турците превземат столицата с щурм.
Видинският митрополит Йоасаф Бдински, съвременник на това събитие, дава следната характеристика за него: "Стана велико агарянско нашествие и се извърши пълно разорение на този град с околностите му."
110 видни търновчани са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение вероятно в Бачковския манастир. Легендата разказва, че когато палачът вдигнал ръка да посече главата на българския патриарх, десницата му се вкаменила.
Предполага се, че Евтимий починал в Бачковския манастир около 1402-1404 г. Така Търновската патриаршия престава да съществува, българската църква губи независимостта си и е подчинена от Константинополската патриаршия.
Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Житието на свети патриарх Евтимий е поместено на www.pravoslavieto.com

 

Коментари  

 
#1 Соня Симеонова 2017-08-06 15:13
Мисля, че в изложението има една неточност. В бележка към стихотворението "Жидов гроб" Вазов пише: „На запад от Търново стърчи рид: Картал-баир (Орлов връх), въз който има трап, називаем днес Жидов гроб. Според преданието там е отишъл и легнал трупа на евреина, който предал Царевец на турците. През вековете на робството търновци са отивали при тоя трап и са фърляли камъне в него, проклинайки евреина издайник.“
Този евреин през нощта е отключил портите на Царевец и тогава вече " турците превземат столицата с щурм". За нас като българи подробности от този род са изключително важни, затова нека бъдем точни.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google