История Възраждане и Освобождение Първият служебен защитник

balgari.bg

Първият служебен защитник

Илия Хаджитомакев Цанов е роден на 27 юли 1835 г. във Видин. По-голям брат е на политика Найчо Цанов.
Илия учи в Свищов, след което работи в османската администрация в родния си град. От 1868-а е адвокат в Търговския съд в София.
След кървавия погром на Априлското въстание през 1876-а е сформиран извънреден съд под председателството на Хакъ паша. Той съди заловените участници в Ботевата чета. За служебен защитник е определен Илия Цанов. 
Обвинението иска смърт чрез обесване на 13 от подсъдимите, а за други петима - привременен затвор. От служебния защитник Илия Цанов се очаква само да направи прошение за милост.
Той обаче изнася блестяща пледоария на перфектен турски език, подкрепена със сериозни правни аргументи, и призовава съда да не уважи искането на обвинението. Процесът приключва, без да е произнесена нито една смъртна присъда. Най-тежкото наказание е заменено със заточение благодарение на брилянтната защита на Цанов.
След Освобождението Илия Цанов работи в администрацията на Временното руско управление. Той е един от водачите на Либералната партия и е избиран за народен представител в Учредителното събрание (1879), I Обикновено Народно събрание (1879), II Обикновено Народно събрание (1880-1881), IV Обикновено Народно събрание (1884-1886) и III Велико Народно събрание (1886-1887). През периода 1883-1884 година Илия Цанов е дипломатически агент на България в Цариград. От 1884 до 1886 г. е министър на външните работи и изповеданията в правителството на Петко Каравелов. На тази длъжност той участва в преговорите за сключването на Топханенския акт през 1886 година.
Илия Цанов умира на 27 март 1901 в София.
По инициатива на Националното бюро за правна помощ и Висшия адвокатски съвет в София е открита негова паметна плоча.
 
Повече вижте на http://bnt.bg
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google