История Възраждане и Освобождение Свещеникът летописец и неговата литературна дядова ръкавичка

balgari.bg

Свещеникът летописец и неговата литературна дядова ръкавичка

Поп Минчо Кънчев Стоянов е роден на 6 август 1836 година в село Арабаджиево, днес Коларово, Старозагорско. Учителства в родното си село от 1856 до 1862 година, когато е ръкоположен за свещеник. Като инспектор на селските училища в региона обикаля и организира революционни комитети. През 1873 година след Хасковското съзаклятие е арестуван и заточен в Диарбекир. Освободен е в 1878 година с общата амнистия след Руско-турската война.
Умира на 21 октомври 1904 година.
Поп  Минчо Кънчев оставя на поколенията илюстрованата ръкописна книга "Видрица".
"Видрица" е сборник от житие, родова хроника, мемоари, дневник, пътеписи, записки и кореспонденция. Ръкописът се състои от над 2200 страници, съхранява се в Народната библиотека в София.
Ето как бунтовният свещеник обяснява избора си на заглавие: "Видрицата е едно малко каче с железни халки и с клуп отгоре, което може да събере пет-шест оки вода. Тая видрица носят закачена на ръката си циганките, които ходят от къща в къща, та просят. В нея събират всякакъв материал за ядене: айран, ишумик, сирене, варени тикви, артисала гозбица и прочее, и прочее, каквото си изпроси, та я подарят. И затова моето описание нарекох "Видрица", защото има описано за българи, даскали, ученици, попове, училища, черкви, войводи, хайдути, дангули, арнаути, разбойници, турци кръвопийци, цигани и прочее."
Книгата съдържа данни за хайдутите, за делото на Левски, за Старозагорското въстание и заточенията в Диарбекир. Представен е битът, моралът, обичаите и празниците на българите от онова време.
Първите опити да бъде публикувана част от книгата прави още Христо Ботев, но без успех. Отделни откъси са издадени едва през 70-те години на двайсети век, а през 1983 година издателство "Български писател" публикува първата част на книгата. Ръкописите са разчетени и обработени от Кирила Възвъзова-Каратеодорова и Тихомир Тихов. През 1995 година, по повод 160-годишнината от рождението на автора, е издадена и втората част на "Видрица".
Пълното издание на книгата излиза през 2006 година.
 
Източник: http://bg.wikipedia.org
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google