balgari.bg

"Простият чизмар"

Перущенският герой Кочо (Никола) Честеменски е роден в пазарджишкото село Динката около 1840 година.
Скоро след раждането му семейството му се мести в Пазарджик, където живеят до 1868-1869 г.
След това Честеменски се установява в Пловдив и още през 1870 г. става член на революционния комитет тук. Никога не посещавал училище, обущар по професия, Чистеменски сам се научава да чете и пише.
Включва се в подготовката на Старозагорското въстание (1875) г. и превръща дюкяна си в място за срещи на идеолозите на бунта. След неуспеха на въстанието попада под наблюдението на османските власти и това го принуждава да напусне града. Заминава за Копривщица. В началото на 1876 г. се връща в Пловдив и подновява революционната си дейност.
Според плана на бунта е трябвало в Пловдив да бъде запален пожар. Кочо Чистеменски и Димитър Свещаров изпълняват своя дълг, като запалват собствените си дюкяни. Огънят обаче е потушен.
Честеменски заминава със семейството си за Перущица и взема участие в нейната отбрана срещу настъпващите башибозушки орди и редовна турска войска. Заедно с много други перущенци, Кочо и семейството му се укриват в местната църква. За да не попаднат живи в ръцете на врага, Честеменски сам убива жена си и детето си, а след това слага край и на своя живот. Кървата развръзка се случва на 14 май 1876 година.
Саможертвата на "простия чизмар" Иван Вазов възпява в поемата си "Кочо" от цикъла "Епопея на забравените". 
 
Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google