История Възраждане и Освобождение "Сладко е да се умре за свободата на отечеството!"

balgari.bg

"Сладко е да се умре за свободата на отечеството!"

Георги Димитров Измирлиев - Македончето, се ражда на 21 април 1851 г. в Горна Джумая (днес Благоевград) в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. Баща му Димитър е търговец на дребно. За майка му се знае, че произлиза от хайдушки род от с. Берово, Малешевско, родното място на Ильо войвода.
Георги Измирлиев учи в Сяр. Заминава за Цариград, където живее от 1868 до 1873 г. Тук той се обучава в Главното българско училище на Галатасарай като стипендиант на българското благодетелно дружество "Просвещение". След завършването остава две години да учителства в столицата на Османската империя.
В Цариград Измирлиев участва в мероприятия на "Просвещение", разпространява вестници, изнася сказки. През есента на 1873-та постъпва като юнкер в 59-и Люблянския пехотен полк - Одеса.
В края на 1875 г. Измирлиев заминава за Гюргево. Избран е от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг с център Велико Търново.
През януари 1976-а Измирлиев се установява в Горна Оряховица, вече определена за център на революционния окръг. За три месеца Македончето създава нови комитети, привлича съратници, обучава ги на военно дело, оглежда стратегически удобни за бунта места.
През бунтовния Април 1876-а група революционери, сред които и Георги Измирлиев, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица. Това става на 26 април.
Измирлиев е осъден на смърт чрез обесване.
На 28 май 1876 г. в Горна Оряховица сам слага въжения клуп на врата си с думите: "Сладко е да се умре за свободата на отечеството!"

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google