История Възраждане и Освобождение Инженерът, посветил се на артилерията

balgari.bg

Инженерът, посветил се на артилерията

Олимпий Панов е роден на 29 юни 1852 г. в Шоп Тараклия, Бесарабия. Завършва Болградската гимназия през 1867 г. и продължава образованието си в Техническото училище за шосета и мостове в Букурещ.
В Румъния се запознава с Любен Каравелов, Ангел Кънчев и Панайот Хитов. От 1872 до 1874 г. е член и секретар на Българския революционен централен комитет. През периода 1875-1876 г. следва строително инженерство в Париж, след което се връща в Букурещ, става подпредседател на Българското централно благотворително общество (1876). Участва в набирането на български доброволци за Сръбско-турската война.
При подготовката на Руско-турската война (1877-1878) Олимпий Панов се записва в Българското опълчение. Участва в боевете при Стара Загора. За проявена храброст е произведен в офицерско звание прапоршчик. Награден за проявена храброст с "Георгиевски кръст".
След Освобождението завършва Михайловската артилерийска академия в Санкт Петербург (1883).
Постъпва в българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от планинската батарея, след което е старши батареен офицер в 12-та батарея в Шумен. В края на 1884 година поема командването на 5-а батарея на 1-ви артилерийски полк.
При Съединението на Княжество България и Източна Румелия (1885) Панов е назначен за началник на артилерията в Българската армия. По време на Сръбско-българската война през 1885 г. допринася за победата на българските войски в Сливнишкото сражение. На 9 декември 1885 година подписва пакта за примирие със Сърбия.
През април 1886-а е назначен за командир на новосформираната артилерийска бригада. Произведен е в чин майор. След проруския преврат, целящ детронирането на княз Александър I Батенберг, Олимпий Панов за военен министър във временното правителство на Петко Каравелов в продължениеначетири дни. След неуспеха на преврата е арестуван, по-късно уволнен от армията и екстрадиран в Румъния. В Букурещ създава Общ революционен комитет, който си поставя за цел свалянето на Стефан Стамболов. В България се завръща по време на Офицерския бунт в Русе в началото на 1887 г. След потушаването на бунта Олимпий Панов е заловен, осъден на смърт и разстрелян на 6 март 1887-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google