История Възраждане и Освобождение Леге и Позитано не са улици

balgari.bg

Леге и Позитано не са улици

Две столични улици носят имената на двама дипломати, приели за своя кауза борбата на българите за национална независимост.
Виторио Позитано (на снимката) е роден на 2 октомври 1833 г. в италианския град Бари.
Младият Позитано влиза в армията, участва в унищожаването на разбойничеството и стига до чин капитан. После постъпва в пожарната команда в родния си град. След обединението на Италия (1863) става част от дипломатическия отдел на Министерството на външните работи в Рим. назначават го за дипломатически агент в Триест, Австрия. По-късно заема различни консулски служби предимно в Османската империя - на Корфу, Малта, Алжир и в Цариград и в Алжир.
От 1876 г. Виторио Позитано е вицеконсул в София.
При приближаването на отряда на генерал Гурко към София по време на Руско-турската война (1877) Позитано заедно с вицеконсулите на Франция Леандър Леге и на Австро-Унгария отказва да напусне града. 
След изтеглянето на османските части организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на пожарите.
На 20 декември 1878 година Позитано е обявен за почетен гражданин на София.
По-сетнешната му кариера го отвежда в Дамаск и Йокохама. В Япония Виторио позитано умира на 26 ноември 1886 година.
Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, когото българите са запомнили като Леге, е вицеконсул в София още от времето на Априлското въстание (1876).
Той е роден на 11 септември 1833 г. в Кюие, област Майен. Завършва университет за живи източни езици. Започва дипломатическата си кариера в Александрия, след което работи в Тунис и Джеда. Голям познавач е на народите на Османската империя. През октомври 1874 г. получава назначение във вицеконсулството в София, подчинено на Посолството на Франция при Високата порта.
Аналитичният ум на дипломата бързо стига до заключението, че предстоят бурни промени. По време на Априлското въстание Леге подкрепя националната ни кауза, като призовава турските власти да сложат край на репресиите.
В първите месеци на Руско-турската война София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Тук са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на Руската армия през декември 1877 г. е планирано градът да бъде изгорен. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това Леге се присъединява към Виторио Позитано в преговорите с командващия турските сили Осман Нури паша за запазване на София от опожаряване.
След периода си в София Леандър Леге за кратко е в Босна, а от 1878 до 1882 г. е консул в Бургас.
Обявен е почетен гражданин на София на 26 май 1878 г. 
Умира на 13 февруари 1887-а, едва на 53 години, в израелския град Яфа.

Информацията е от "Уикипедия"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google