История Възраждане и Освобождение Първият ни военен инженер брани крепости

balgari.bg

Първият ни военен инженер брани крепости

Майор Атанас Узунов е роден през 1857 година в Русчук.
Взима участие в Старозагорското въстание през 1875-а, след потушаването на бунта емигрира в Румъния.
Доброволец е в Сръбско-турската война година по-късно, малко след това постъпва на служба в 60-и заморски пехотен полк на Руската армия. След войната завършва Юнкерското пехотно училище в Одеса (1877).
При обявяване на Руско-турската освободителна война се записва в Българското опълчение. Сражава се в състава на III рота на II опълченска дружина. Участва в боя при Стара Загора, на връх Шипка, в Шейновската битка и в Котленския балкан. Награден с Войнишки кръст "Свети Георги" IV степен и е повишен в офицерско звание прапоршчик през 1878 г.
След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция. Постъпва във II кюстендилска пехотна дружина, а след това в XXII пазарджишка пехотна дружина и I софийска сапьорна рота. Атанас Узунов е първият български офицер, завършил Военноинженерната академия в Санкт Петербург.
По време на Сръбско-българската война през 1885-а Узунов е началник на Северния отряд и комендант на Видинската крепост. Отбраната на крепостта е проверка за военноинженерната му мисъл. Обсаден във Видин, капитан Узунов е призован от сръбския генерал Милойко Лешанин да предаде крепостта. Узунов отговаря, че е учил как се превземат крепости, а не как се предават, и продължава отбраната. Отблъсква натиска на Тимошката армия на 14-17 ноември 1885 г. и я принуждава да се оттегли.
Атанас Узунов застава начело на Русенския бунт на офицерите русофили, който избухва на 19 февруари 1887 г. Осъден е на смърт и разстрелян на 22 февруари същата година край Русе.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google