История Възраждане и Освобождение Най-младата жертва пред олтара на свободата

balgari.bg

Най-младата жертва пред олтара на свободата

Един от най-младите революционери, дали живота си за българската свобода - Ангел Кънчев, е роден в Трявна на 11 ноември 1850 година.
Учи в родния си град, след това продължава образованието си в Русе. Стипендиант е в Болградската гимназия (Бесарабия), а по-късно отива във Военното училище в Белград (Сърбия).
Тук Ангел Кънчев се включва във Втората българска легия през 1868 година. След нейното разпускане се прехвърля в Румъния.
Във в. "Дунавска зора" Кънчев публикува Възвание до българския народ, с което го призовава на борба против османските поробители. През 1870-1871 г. учи в Земеделско-индустриалното училище в град Табор (Чехия). След завръщането си в България започва работа в Образцов чифлик край Русе.
Още същата година е определен от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник на Васил Левски. В края на август се среща с Апостола в Ловеч и получава от него задачата да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко Ангел Кънчев успява да разгърне широка дейност. На 5 март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но е издаден и на русенското пристанище се оказва обграден от полиция. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си.
Днес домът на Ангел Кънчев е превърнат в музей.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google