История Възраждане и Освобождение Благодетелят на хъшовете

balgari.bg

Благодетелят на хъшовете

Димитър Горов е роден на 28 юни 1840 г. в Пещера.
През 1866 г. се преселва в румънския град Браила, а по-късно се установява в Гюргево. Благодарение на своето трудолюбие и находчивост успява да натрупа капитал и отваря фабрика за свещи и сапун.
Жени се за сестрата на Ангел Кънчев - Иванка Кънчева.
В емигрция Горов се свързва с Любен Каравелов, Васил Левски, Ангел Кънчев, Стефан Стамболов, Христо Ботев.
Често пътува с куриерски функции на революционния комитет до България, търговската му дейност е добро прикритие. В куриерската си работа Горов няма провал и е достоен приемник на най-довереното лице на Левски - Данаил Попов. Съпругата му Иванка го придружава неведнъж в тези пътувания, двамата отсядат в дома на баба Тонка Обретенова в Русе. 
За Димитър Горов Никола Обретенов разказва: "Той подкрепяше всеки, който се обръщаше към него за помощ. През 1875 г., когато всички, избягали след несполуката на Старозагорското въстание, се събрахме в Гюргево, Димитър Горов ни намери безплатна квартира, която ние нарекохме "Казарма", грижеше се за храната ни."
Горов дава част от парите, нужни за четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 г. 
Финансира издаването на "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова" (1875) и "Песни и стихотворения от С. Стамболова" (1877). Подпомага Ботев да купи печатница.
Горов е един от най-дейните организатори и на Ботевата чета. Придружава четата от Гюргево до Бекет, четниците и самият Ботев му предават писмата до своите близки, които той по-късно изпраща.
От Бекет Горов праща до европейски вестници телеграмата, с която Ботев осведомява европейската общественост за целта на преминаването на четата му в България. Арестуван след подаване на телеграмата, Горов е затворен в букурещкия затвор "Въкърещ". Неговия брат, Атанас Горов, е участник в четата и е убит на Милин камък.
Димитър Горов се включва и в организирането на българското опълчение. Неговият дом в Гюргево от "пощенска станция" се превръща в резиденция на руското разузнаване. А когато започва Освободителната война, той разпродава имуществото си и заминава с руските войски като преводач.
Макар и болна, с него пътува и съпругата му. Настанява я в Трявна при свои близки, където на 28 юни 1877 година тя умира.
След края на Руско-турската освободителна война Горов става околийски управител в Дерманци и Плевен.
Разболява се след простуда и на 7 декември 1881 година умира в Трявна, едва навършил 40. "Умре като просяк - пише Захари Стоянов за поборника, - с три франка в джоба, един за свещ."
Погребан е в Пещера.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google