История Възраждане и Освобождение Предвестник на Възраждането създава герб, пише история

balgari.bg

Предвестник на Възраждането създава герб, пише история

Петър Богдан Бакшев е роден през 1601 година в Чипровци. Учи в манастира "Свети Франциск" в Анкона и в Климентинския колеж (1623-1630).
През 1640 година Петър Богдан съставя доклад до папата за състоянието на българските земи, а през 1643-та е назначен от светия отец за архиепископ на София.
Около средата на седемнайсети век сред старата чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята възстановяването на българската държава да стъпи на основите на католическата религия. Заедно с Петър Парчевич и Франческо Соймирович Петър Богдан посещава редица европейски управници с цел да инспирира коалиция срещу османските турци и военни действия, които да доведат до освобождението на България.
Като софийски архиепископ Петър Богдан възстановява българските католически епархии и така очертава бъдещите политически граници на страната ни, включващи Мизия, Тракия и Македония. Той е създател на революционната организация, която през 1688 г. вдига Чипровското въстание.
Плодотворна е и научната и литературната дейност на Петър Богдан. Той е автор на "История на България" (1667 г.), предхождаща с близо 100 години Паисиевата. Пише също "История на Охрид - столица на България", "Хроника за моравската мисия на св. св. Кирил и Методий", "Призренската епископия" и други.
През 1643 г. създава и първия български герб (на снимката).
Умира през 1674 година. Погребан е в олтара на построената и осветена от него църква "Санта Мария" в Чипровци.

"История на България" на Петър Богдан е първият историографски труд за миналото на нашите земи.
Докладите, които духовникът пише за Конгрегацията, носят и характеристиките на пътеписи.
"История на България" е написана на латински и приживе Петър Богдан не успява да я отпечата.
В архивите на Ватиканската библиотека Божидар Димитров открива част от труда - увод и четири глави. Ръкописът съдържа бележки на рецензент, от които става ясно, че трудът се състои от 20 глави.
В увода си Петър Богдан засвидетелства своята любов към родната българска земя - никой книжовник преди него не е давал израз на патриотичните си чувства. От съдържанието на четирите глави личи, че авторът си е поставил за цел да напише цялостна история на българския народ, която иска да представи с нейните най-значителни моменти, при това максимално обективно. Богдан се стреми към достоверност и критически поглед към изворите. Убеден е, че историографът не трябва да изхожда само от книгите, а и от личните си наблюдения и знания.
Трудът показва широка историческа осведоменост. Започва със заселването на българите отсам Дунав, за прародината и за основаването на българската държава. Историческото минало е представено като средство за вдъхновение и разпалване на родолюбие и национално самочувствие.
 
Етикети:
 

Коментари  

 
#1 Свилен Станимиров 2014-06-13 21:18
Престанете да се подвеждате по Божидар Димитров. Посоченият герб няма нищо общо с Петър Богдан. Той издава герба на България през 1643 г. на титулната страница на книгата "Благоскровище небеско" издадена в Рим - в България няма копие.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google