История Възраждане и Освобождение Търновски търговец се бори за независимост, умира беден

balgari.bg

Търновски търговец се бори за независимост, умира беден

Хаджи Николи Хаджидимов Минчоолу е роден на 17 февруари 1826 г. в семейството на хаджи Димо Кожухаря, заможен търновски търговец на кожи. Хаджи Димо е един от дарителите на града, името му фигурира в спомоществователните списъци.
Николи успява да получи солидно за времето образование. Един от неговите преподаватели е поп Евтим, който пали у юношата омразата към гръцките владици.
Хаджи Николи наследява занаята на своя баща. Голямото търсене на кожи по онова време и успешните сделки го превръщат в един от най-богатите търновски търговци и влиятелни хора в града. Поради тази причина му е дадена титлата капу-некия. Ползвал се с влияние и пред турските власти.
Сдружава се с търговеца Евстати Салвели, двамата откриват търговски кантори в Търново, Русе, Букурещ, Виена, Цариград, Одеса. След като го прогонват от старопрестолния град по настояване на гръцкия митрополит Неофит от Търново през 1857 г. Хаджи Николи създава нова търговска фирма в Цариград заедно с русенеца Костаки Маринович и шуменеца Петър Николаев.
500 000 златни лева харчи Хаджи Николи в борбата за църковна независимост.
Става член Временния смесен съвет на Екзархията. В края на 1853 г. заминава за Цариград да защитава интересите на българите пред Гръцката патриаршия.
През 1856 г. е избран в делегацията, упълномощена от Търновската епархия да отстоява исканията на българското население за отстраняване на гръцкия владика и назначаване на Неофит Бозвели за Търновски митрополит. Установил се вече в столицата на империята, Хаджи Николи води битка срещу гръцкото духовенство съвместно с Гаврил Кръстевич, Христо Тъпчилещов, Димитър Иванов Гешов, владиците Иларион и Авксентий.
Взема участие в Събора на 20 декември 1857 г. Съборът не приема исканията на българите, а нашите представители отказват да подпишат протокола. Между декември 1858 г. и февруари 1860 г. Николи Минчоолу е един от тримата българи, допуснати до Вселенския събор в Цариград - заедно с Петко Р. Славейков и Георгаки Стефанович Чалоглу.
През 1860 г. хаджи Николи получава ново пълномощно от търновци. Използвал своето влияние пред турските управници, той се явява пред Високата порта, за да иска помощ в борбата срещу гръцките владици.
През 1879 г. се завръща в България, изгубил почти цялото си богатство. Умира на 3 септември 1892 г.

Хаджи Николи се е женил три пъти. До днес на Самоводската чаршия във Велико Търново се издига сградата, построена от майстор Кольо Фичето през 1858 г.
Видният борец за църковна независимост е кръстник на Васил Карагьозов.
Гробът на Хаджи Николи се намира до търновската църква "Св. св. Константин и Елена", също дело на самоукия гений от Дряново.
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google