История Възраждане и Освобождение Отдадена на благотворителността

balgari.bg

Отдадена на благотворителността

Йорданка Филаретова, спътница на възрожденския просветител Сава Филаретов, е родена на 19 март 1843 г. в заможно софийско семейство. Баща й Никола Иванов се занимава с търговия и подпомага инициативи, свързани с духовното развитие на българите през 60-те и 70-те години на XIX век.
През 1860 г. се омъжва за Филаретов, учител в девическото училище тук. Година по-късно османските власти го принуждават да напусне родината.
Йорданка остава вдовица едва на 20 години. Известно време живее в чужбина, но през 1869 г. се връща в София. Участва в революционното движение, след Освобождението се отдава на обществена дейност.
На женското благотворително дружество "Майка", чиято цел е да открие в столицата стопанско училище, което да дава на младите жени знания и професия, Йорданка Филаретова дарява средствата, заделени за образованието на починалия си син Владимир. С този капитал се построява сградата и през 1893 г. се открива Девическо стопанско училище, носещо името на княгиня Мария Луиза. То е първото по рода си в страната, тук бедните момичета са освободени от такса за обучението, безплатни за тях са учебниците, храната, лекарствата.
Филаретова свързва името си и с благотворително дружество "Милосърдие". То открива и издържа едно от първите в страната сиропиталища "Княз Борис Търновски".
В края на XIX и началото на XX век Йорданка Филаретова се оттегля от обществения живот. През 1902 г. с разрешение на Софийския митрополит отива да живее в Кремиковския манастир. Изготвя завещание, според което оставя на църквата "Свети Крал" (днес "Света Неделя") всички свои недвижими имоти и средства. Условието е да се учреди фонд, от чиито доходи да се издържа дом за възрастни хора, и да се основе стипендия за получаване на духовно образование на името на покойните й съпруг и син. Светият синод на Българската православна църква отказва с аргумента, че управлението на недвижимите имоти би било трудно. Това кара Йорданка Филаретова да промени своите намерения.
На 7 юли 1909 г. тя събира в своя дом дванайсет приятели и съмишленици и ги поканва да образуват дружество, което да се заеме с откриването и издръжката на приют за бедни и самотни възрастни хора. На 20 август 1909 г. се провежда учредителното събрание на дружеството, което приема името "Всех скорбящих радость". Дни след това Филаретова прави дарение на дружеството. Изграждането на приюта започва веднага след получаването на нотариалния акт за собственост върху недвижимия имот, теренът е предоставен безвъзмездно от Софийската община. През ноември 1911 г. приютът е готов. Тук доживява пълния си с изпитания живот и самата Йорданка Филаретова, които умира на 25 април 1915 г.
Дружеството "Всех скорбящих радость" строи и така нар. Доходно здание, което да осигури издръжката на приюта за възрастни хора. То е на четири етажа, има 80 стаи и 16 магазина и се дава под наем на държавни учреждения, кантори и магазини. През 1924 г. започва строеж на по-голяма сграда на приюта, завършена през 1927 г. Към него е построен и храмът "Покров Богородичен", до който се намира и гробът на дарителката. Днес в бившето Доходно здание на фондацията се помещава Министерството на здравеопазването. Сградата на приюта за стари хора се използва от Медицинския колеж, а в някогашната сграда на девическото стопанско училище се намира музеят за история на МВР.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google