История Възраждане и Освобождение Образован и непримирим

balgari.bg

Образован и непримирим

Петко Горбанов, първият българин с научна степен бакалавър на изкуствата от Робърт колеж, е роден на 17 февруари 1846 г. в Елена.
Възпитаник е на Еленската даскалоливница, продължава образованието си в Киевската духовна семинария, по-късно - в Робърт колеж в Цариград. Тук Горбанов е първият и единствен българин, постъпил в началото на втората учебна - 1864/65 г. Изучава френски, турски и английски език като основен. В програмата е включено и преподаване на родния език за учещи се от други народности, като арменци, българи, гърци. 
През 1868-а американският мисионер доктор Сайръс Хамлин, директор на колежа, определя завършващите ученици Хагопян Джедзиян - арменец, и Петко Горбанов - българин, да получат научната степен "бакалавър на изкуствата". Доктор Хамлин мотивира своето решение в обширен доклад относно постиженията на двамата младежи. Според него всеки от тях е много добър по определени предмети и крайно слаб по други, ала и двамата са зрели не само по възраст, а и по характер.
Бакалавърът на изкуствата Петко Горбанов остава учител по български език в колежа.
В престижното училище, където през 43-годишното му съществуване са завършили 197 българи (втори по брой след англичани и американци), се провеждат годишни изпити.
И вестник "Македония" от 27 юли 1871 година пише: "Превъзходните отговори, които тези два класа дадоха, и въобще всички други показват, че българският учител П. В. Горбанов ся е старал много за напредокот на нашите българчета и че неговият труд не е бил напразно и показват още, че учениците умеят да ся възползват от времето си и от доброто преподаване на учителя си."
По време на учителстването си в колежа Горбанов сътрудничи на вестниците "Право", "Съветник", "Век", на списание "Читалище".
Заедно с Петко Р. Славейков превежда и издава сатирата на френския юрист и политик Едуар Лабуле "Париж в Америка" (1870).
От 1872-ра до 1874-та Горбанов учителства в класните училища в Пловдив и в Елена.
По време на подготовката за Априлското въстание Горбанов е във връзка с революционния комитет в Елена, а след въстанието като преводач съпровожда Емили Странгфорд, съпруга на лорд Странгфорд, бивш секретар по ориенталските въпроси към английското посолство в Цариград, която е дошла в България да обследва османските престъпления.
Известно е, че Цариградската конференция през 1876 г. възнамерява да даде автономия на България. Разбира се, намерили се българи под натиск на турците да подпишат меморандум, че са доволни от своето положение "под сянката на султана". Узнал това, Горбанов заедно със свои приятели, се обявява против меморандума. Съставят текст, в който се разкрива реалното положение на народа, а Горбанов го отнася в Цариград и го връчва на лорд Солсбъри. Българският въпрос остава нерешен, но предателският меморандум не е зачетен.
Озовал се в Русия, Горбанов е привлечен за разузнавач при руското командване по време на Руско-турската освободителна война. Неговите сведения за стратегическите пунктове в Румъния, за селищата край Дунав от Гюргево до Бекет представляват ценен документ, който се ползва най-рационално, включително и за мястото на преминаване на реката от руската армия. Горбанов продължава похода като боец от 30-и Донски полк, кореспондент на парижката агенция "Хавас" и петербургския вестник "Голос".
След Освобождението Петко Горбанов е политик и адвокат. Народен представител е в Учредителното събрание (1879) и в ІХ обикновено народно събрание (1896-1898), негов подпредседател. Бил е главен секретар на Министерството на правосъдието, помощник-кмет на столицата.
Връща се към призванието си - става учител по български език на княз Александър Батенберг. Редактира вестниците "Бодилник" (1880) и "Български глас" (1883).
Като ерудиран педагог Горбанов е автор на малката книжка "Наръчни наставления" (1871), където на 12 страници е формулирал 46 наставления за облика на учителя, за начина на преподаване, за личния пример на преподавателя, за ведрата атмосфера в клас и разнообразяване на методите на обучение, за прилагането на индивидуалния подход.
Образът на Петко Горбанов е увековечен в барелефа на Паметника на освободителите в София, представен като член на делегацията в Сан Стефано, връчила посланието до руския император Александър ІІ.
Умира на 9 февруари 1909-а.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google