История Възраждане и Освобождение Първият столичен книжар осъден за бунтовен сборник

balgari.bg

Първият столичен книжар осъден за бунтовен сборник

Хаджи Никола Вардев - книжар, дарител и революционер, се ражда в разложкото село Якоруда през февруари 1834 година. Учи в килийното училище на поп Стойко Грашкин.
Става овчар, после търговец катранджия. Продава и детски играчки, занаятчийски стоки и прочутите накити от Банско. Обикаля Софийско и Орханийско (днес Ботевградско), а по-късно привлича за съдружник своя сродник, съученик и другар Стоян Табаков.
Банските майстори на накити канят двамата мъже с тях да посетят Божигроб и през 1864 година Вардев става хаджия.
Около 1864-1865 година заедно със Стоян Табаков откриват на Златарската чаршия (днешната улица "Сердика") първата книжарница в София. Единият продава в книжартицата, а другият обикаля и снабдява с просветната стока села и градове. Книжарницата доставя български книги и учебници на училищата в Софийско и Източна Македония.
Двамата книжари не само се познават с Левски, но и са негова връзка в Софийско и на юг. Докато разнасят книги, учебници и карти от Орхание и Трън до Разлог и Кюстендил, Вардев и Табаков поддържат връзка с всички учители и по-будни хора в градчетата и селата. Държат речи в църкви и училища, пеят бунтовни песни пред събралите се. В двойните дъна на съндъците с книги крият революционна литература и вестниците на българската емиграция.
През 1877 г. година по подозрение за революционна дейност и съдействие на руските войски турците правят обиск в книжарницата на Вардев и Табаков. Те са арестувани за разпространение на съставения от Вардев сборник песнопойка "Народни песни" с патриотични текстове, сред които забранената песен на Добри Чинтулов "Вятър ечи, Балкан стене". За тази брошура книжарите са осъдени на смърт. Никола Вардев не е обесен, тъй като поради болест и благодарение на подкупи екзекуцията му се отлага до идването на освободителите.
Още през 1878 г. Никола Вардев опитва да открие първата печатница в столицата. Става съдебен заседател, апелативен съдия и адвокат в София.
През 1914 година завещава на училището в родното си село Якоруда 3000 златни лева за подпомагане на бедни ученици.
Умира през септември 1915 година.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.