История Възраждане и Освобождение Книжар стъкмява първия учебник по "бащин език"

balgari.bg

Книжар стъкмява първия учебник по "бащин език"

Драган Манчов, забележителният възрожденец - книгоиздател, е роден в Батак през 1834 г. Ученик е на Хаджи Найден и Йордан Ненов, самият той учителства в с. Радилово, в Батак, Пазарджик, Перущица и Пловдив.
От 1862 година започва да се занимава с книгоиздателска дейност. Книжарницата на Манчов има клонове в Солун и Свищов.
В продължение на 50 години Драган Манчов издава 547 книги, голяма част от които са написани от него. Учебниците, които печата, са най-вече за началните класове.
Неговият "Бащин език" (в три части) е един от най-известните учебници за времето си, претърпява над 40 издания и цели десетилетия даскали по него образоват българчетата. Манчов отпечатва също църковнопевчески сборници, географски атласи и първата българска енциклопедия - "Енциклопедически речник", на Лука Касъров.
Той е и първият издател, който печата стихосбирка на Вазов - "Пряпорец и гусла". Редактира в. "Стара планина". Един от първите разпространители е на идеите на руския педагог Константин Ушински, чиято книга "Детски свят" превежда и издава. Стъкмява, както казват през Възраждането, и "Кратка география" и "Кратка священа история на вехтий и новий завет".
Участва в Старозагорското въстание през 1875 г., за което е арестуван. След Руско-турска освободителна война със съдействието на руските власти Манчов получава употребявана печатарска машина и през май 1879 година разкрива собствена печатница в Пловдив. От отварянето на печатницата до края на века Драган Манчов печата 448 книги, предимно учбна литература.
Умира на 16 май 1908-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google