История Възраждане и Освобождение Борец за църковна свобода изрича пророчески слова

balgari.bg

Борец за църковна свобода изрича пророчески слова

Христо Тъпчилещов е роден през 1808-а в Калофер, в семейството на абаджия. Баща му Петко, работли и спестовен българин, печелел пари, като събирал шаяци, изработени в Калофер, и ги продавал изгодно в Измит.
Христо, най-големият син в семейството, е едва на 15, когато баща му умира. Заедно с братята си наследява занаята. Купуват шаяци, шият дрехи и ги пращат в Цариград. Малко по-късно започват да пътуват до столицата на империята като баща си.
Около 1854 г., вече на 46 години, Христо Тъпчилещов напуска Калофер и се мести в Цариград със семейството си. Личният му капитал, без недвижимите имоти, е 584 320 гроша.
Освен с търговци, Тъпчилещов води кореспонденция с български свещеници, общини, манастири и с много видни българи в цяла Европейска Турция и извън нея. За своето 21-годишно пребиваване в Цариград Тъпчилещов се превръща в най-влиятелния българин.
С големите привилегии, дадени му от великия везир Али паша, търговецът започва да настоява, че е необходимо църковният ни въпрос да намери своето разрешение. През периода 1860-1872 г. Христо и синът му Никола събират пари за построяването на българска църква в османската столица.
Княз Стефан Богориди е запознат с желанието на Тъпчилещов, дори дарява своя къща в квартала "Фенер" за църква. През есента на 1848 г. започва преустройство на къщата на Богориди, за да се превърне тя в параклис, където за първи път в Цариград се извършват богослужения на български. Имотът е записан на името на Христо Тъпчилещов, тъй като не съществува възможност български храм да притежава имот. По-късно синът му Никола преговаря със съседа на Богориди да продаде своята къща и земя в полза на българския църковен имот. Арменецът получава около 1400 английски лири, къщата му е откупена, съборена е и цялото място е присъединено към църковния двор.
През 1874 г., вече много болен, след сърдечен удар, Христо Тъпчилещов се връща в родния Калофер. Българите посрещат с почести бореца за църковност, но срещу него е донесено, че подбужда народа към бунт. Новият велик везир Махмуд паша му предава чрез Иванчо Хаджипенчович, че трябва да се прибере веднага.
Тъпчилещов се връща в Цариград. В последния си разговор със съгражданина си Лазар Йовчев, бъдещия екзарх Йосиф, Тъпчилещов съветва своя стипендиант Екзархията да е в Цариград, за да служи като обединителен център на всички българи, които няма да отхвърлят робството с една бъдеща война за освобождението на родината.
Същата вечер, на 22 септември 1875 г., Христо Тъпчилещов умира. Погребват го в двора на църквата, на която е посветил дълги години от живота си.

Още за възрожденеца - на www.monitor.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google