История Възраждане и Освобождение Мистериозен разказ за жестоки времена

balgari.bg

Мистериозен разказ за жестоки времена

За поп Методий Драгинов от село Корова (днес Драгиново) не знаем много.
Живял на границата на седемнайсети и осемнайсети век.
Написал летописна приписка "Потурчването на Чепино" за насилията над българското християнско население в Родопите и така останал в историята.
Текстът на приписката е публикуван за първи път от Стефан Захариев през 1870 година. Захариев споделя, че бележката на Методий Драгинов му е предадена от "покойний поп Илия старец на 96 год." Най-вероятно това е дългогодишният свещеник на Батак поп Илия Янков.
Хрониката описва действителни събития, отразени в други две хроники от Пазарджишко -"Баткунски летописен разказ" и "Бельовски летописен разказ", които обаче не са толкова обстойни. (Запазени са преписи на беловския разказ и превод от гръцки на баткунския, като оригиналите не са открити. Публикувани са от Христо Кодов в "Опис на славянските ръкописи в библиотеката на Българската академия на науките" през 1969-а.)
Историкът проф. Петър Петров посочва, че е възможно трите хроники да се базират на по-стар общ източник.
Акад. Петър Динеков изследва текста и уверил се в автентичността и значението му, включва летописната приписка в научния си труд "Старобългарски страници".
През 60-те години на двайсети век автори като Вера Мутафчиева и Антонина Желязкова изказват съмнения в автентичността на приписката.
Според текстолога Илия Тодоров диалектният, ортографският и ономастичният анализ на приписката показват различия с езика на епохата и таличия на езикови форми от деветнайсети век. Изследователят посочва и фактологически несъответствия. Тодоров смята, че Стефан Захариев е бил запознат с Беловската хроника, за която е публикувал статия във в. "България" през 1860 г. Мнението на Тодоров е, че летописният разказ на поп Методий Драгинов е "литературно развитие на Беловската хроника".
Историците не са постигнали единодушие дали летописът на поп Методий е автентичен паметник, дали е възрожденска литературна компилация, или препис на по-ранен извор, но търсенето на истината не спира.

Приписката на Методий Драгинов прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google