История Възраждане и Освобождение Духовен съратник на братя Миладинови

balgari.bg

Духовен съратник на братя Миладинови

Васил Чолаков - виден фолклорист, етнограф и издател, се ражда през 1828-а във възрожденско Панагюрище.
Първоначално образование получава в родния си град, после става ученик и послушник на Неофит Рилски в Рилския манастир (1838-1843). Завършва гръцко средно училище в Пловдив и Духовна семинария в Киев (1848-1855), следва в Духовната академия в Москва.
Събира и записва народни песни, обичаи и умотворения, една част от които предава на братя Миладинови, които те включват в сборника си "Български народни песни" от 1861 г.
През 1872 г. Васил Чолаков също издава "Български народен сборник" - делото му е значимо, колкото и делото на братя Миладинови.
През 1875-а Васил Чолаков приема монашество под името Константин в Рилската обител.
В родното Панагюрище се завъща веднага след Освобождението, работи като учител, един от инициаторите е за създаването на читалището в града. Сътрудничи на списанията "Български книжици" и "Читалище" и вестниците "България", "Българска пчела", "Македония", "Право" и други. Издава "Каталог на съхранените в Рилския манастир ръкописни книги" ("Български кжнижици", 1869, № 2). Открива преписи от съчинения на патриарх Евтимий Търновски, Пирдопския апостол (XIII-XIV в.).
Сред книжовното наследство на Чолаков са и "Описание на село Панагюрище" (1866), "Православний глас против протестантскийт прозелитизъм в България" (1869), "Наръчна книга за различието на протестантското учение от православието" (1870).
Умира на 26 октомври 1885 година.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google