История Възраждане и Освобождение Първият българин, губернатор на София

balgari.bg

Първият българин, губернатор на София

Тодор Бурмов

Тодор Бурмов е роден в село Нова махала, днес квартал на Габрово, на 14 януари 1834 година.
Първоначално учи в Габрово. През 1857 завършва Духовната академия в Киев и става учител в родния си град. Взема активно участие в борбата на българския народ за извоюване на църковно-национална независимост. След 1860 г. е редактор на вестниците "Български книжици", "Съветник" и "Време". Сътрудничи на руските вестници "Московские ведомости" и "Вестник Европы", чрез които информира руската общественост за положението на българите в навечерието на Освободителната война.
След преминаването на руските войски на юг от Дунав е включен в щаба на руската главна квартира и е привлечен към екипа на княз Черкаски. Подпомага неговата дейност при разработване принципите за бъдещото държавно устройство на България. По време на Временното руско управление е вицегубернатор в Пловдив, а после става първият българин, губернатор на София.
Един от водачите е на Консервативната партия в Княжество България. Натоварен е от княз Батенберг да състави първото българско правителство, което оглавява от 17 юли до 6 декември 1879 година. Като министър-председател Тодор Бурмов установява дипломатически отношение със съседите ни и забранява износа на зърно.
След установяване режима на пълномощията е включен в състава на Държавния съвет (1881-1883). През 1883-та за кратко е министър на финансите в кабинета на генерал Леонид Соболев, както и за няколко дни по време на преврата от 1885-а. През 1884 г. преминава в редовете на Либералната партия.
През 1884 г. Тодор Бурмов става редовен член на Българското книжовно дружество.
До края на дните си се занимава с политика.
Редактира вестниците "Витоша", "Български глас" и "Светлина".
Бурмов се жени за Марионка Първова-Золотович, подписват документ, изброяващ вещите, които двамата притежават при встъпването си в брака, така съставят първия предбрачен договор у нас. Двамата имат три дъщери.
Тодор Бурмов умира на 25 октомври 1906-а в София.

От http://sever.bg

Още - на�www.monitor.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google