История Възраждане и Освобождение Основателят на масонството

balgari.bg

Основателят на масонството

Иван Ведър (Данаил Николов) е роден в Разград през 1827 г.
Когато бил дете, на баща му - уста Карастоян - поръчват да построи къща за турски големец. Поръчителят обаче отказва да плати, вадят се ножове и за да спаси баща си, момчето убива турчина.
След което сменя името си и заминава. Учи в колеж в Малта, където овладява няколко чужди езика, работи като моряк на английски кораб между Лондон и Мелбърн, преводач е в турски учреждения в Истанбул, преподава езици в Измир на синовете на турски първенци.
Докато следва в медицинското училище в Букурещ, получава псевдонима Ведрий, дават му го професорите Петър Протич и Георги Атанасович заради открития му характер.
През 1863 г. в истанбулския клон на "Ориентал Лодж" Иван Ведър е посветен в масонството. Достига до 33-ата степен, последна според шотландския ритуал.
Иван Ведър работи по първата жп линия Русе-Варна, като търговски представител в Манчестър, оженва се за дъщерята на уважаван русенски архитект, преподава в Робърт Колеж, кореспондент е на европейски вестници.
Мидхат паша назначава българина за "секретар по вънкашната кореспонденция", което му позволява да контактува с чуждестранни дипломати. Ведър подпомага финансово революционното движение в Русе. Ходатайства Захари Стоянов да бъде назначен за библиотекар в читалище "Зора" и да стане част от масонското братство.
Благодарение на Ведър Делавер паша отменя заповедта си да бъде изклано населението на Русе през размирната 1877 г.
След Освобождението на България Иван Ведър инсталира първата българска редовна масонска ложа "Балканска звезда". Това се случва в Русе през 1880 г., сред членовете на ложата са Никола Обретенов, Иларион Драгостинов, Тома Кърджиев. Ложата е посещавана и от бъдещия княз Александър Батенберг.
В края на живота си Иван Ведър приписва всички свои имоти на държавата, казвайки, че е дал достатъчно на децата си. Умира през 1898 година. Костите му почиват в Пантеона на възрожденците, в близост е поставен паметник в негова чест.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google