История Възраждане и Освобождение Първият глава на църква и парламент

balgari.bg

Първият глава на църква и парламент

altАнтим Първи се ражда в Лозенград през 1816 година с името Атанас Чалъков.
Родителите му произхождат от с. Татарлар, Лозенградско.
Младият Атанас приема монашество в Хилендарския манастир през 1837-а. Учи в най-реномираното светско училище в Османската империя - Великата народна школа в цариградския квартал Куручешме (1843-1844). Завършва първия випуск на богословското училище на остров Халки, по-късно учи в Одеса и се дипломира в Духовната академия в Москва през 1856 година.
След завръщането си от Русия Антим е преподавател, а за известно време - и ректор на богословското училище на о. Халки. През 1861 г. е назначен за Преславски митрополит. През 1868-а става Видински митрополит, подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия. Член е на Привременния синод на Българската екзархия и участва в Църковно-народния събор от 1871 г.
На 28 февруари 1872-ра Антим е избран за глава на Българската екзархия.
Свещенослужителят е против униатската пропаганда и изиграва голяма роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ.
След Априлското въстание Антим Първи запознава международната общественост с жестокостите при потушаване на бунта. През април 1877 г. по настояване на Високата порта е освободен от поста екзарх и е изпратен на заточение в Анкара. Освободен е в резултат на обща амнистия през март 1878-а и поема ръководството на Видинската митрополия.
Антим е първият председател на народно събрание в новоосвободена българия - на Учредителното събрание през 1879 г. и на Първото Велико народно събрание същата година.
По време на Сръбско-българската война през 1885 година и сръбската обсада на Видинската крепост комендантът на крепостта и видни граждани предлагат на митрополит Антим да потърси убежище отвъд Дунава, в Калафат, но митрополитът отказва.
Антим умира на 1 декември 1888 година във Видин. Мавзолеят му се намира в двора на Видинската митрополия.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още - на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google