История Възраждане и Освобождение За свободата на Македония

balgari.bg

За свободата на Македония

altДамян Йованов Груев - Даме Груев, се ражда през 1871 г. в село Смилево, Битолско.
Средното си образование Даме получава в солунската българска мъжка гимназия, по-късно учи във Великата школа в Белград, както и история във Висшето училище в София (днес Софийски университет).
Още като студент Даме прави първите си опити да създаде революционна организация за освобождение на Македония. През 1891 година е изключен от Висшето училище като заподозрян в убийството на министър Христо Белчев. Обвиненията са безпочвени.
Даме Груев живее в различни градове в Македония - Битоля, Смилево и Прилеп, където учителства и прави  опити за създаване на освободителна организация. В спомените си отбелязва, че една от причините да иска да положи началото на революционна организация в Македония е засилилата се сръбска пропаганда.
През лятото на 1893 година Груев се установява в Солун, където работи като коректор в печатницата на Коне Самарджиев. През октомври 1893 година усилията му за създаване на революционна организация се увенчават с успех - на 23 октомври в Солун заедно с д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Андон Димитров и Христо Батанджиев Дамян Груев поставя началото на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), организация, която по-късно променя името си на Тайна македоно-одринска революционна организация и ВМОРО. Основна политическа цел на организацията е борбата за автономия на Македония и Одринско. В сформирания Централен комитет с председател д-р Христо Татарчев Дамян Груев е избран за секретар-касиер, но всички съвременници са единодушни, че Даме е сърцето и душата на организацията. През есента на 1894 г. именно Груев, по това време учител в българското училище в Щип, привлича в редовете на ВМОРО нейния бъдещ ръководител Гоце Делчев.
През следващите две години Даме Груев, като инспектор на българските училища в Солунско, предприема обиколки с цел разширяване и укрепване на организационната мрежа. Установява контакти с Върховния македоно-одрински комитет и работи за единодействие между двете македонски организации.
През 1898 г. властта го интернира в Битоля, където впоследствие е назначен за учител от страна на органите на Българската екзархия. През август 1900 година е арестуван и прекарва близо две години в затвора в Битоля, откъдето продължава да ръководи организацията. През май 1902 г. е заточен в Подрум кале в Мала Азия, което му отнема възможността да участва в съдбоносния Солунски конгрес на ВМОРО (1903) през януари 1903 г., на който се взима решение за въоръжено въстание. През същата тази 1903 година обаче Даме е амнистиран. Макар че е против предстоящето въстание, той не може да го отмени. Полага усилия за отлагане датата на въстанието, за да се осигури по-добра подготовка. През април същата година в неговия дом се провежда Смилевският конгрес на Битолския окръг на ВМОРО. На форума Даме Груев е избран за член на Главния щаб. Това му дава възможност да бъде един от основните ръководители на бъдещето въстание. След неуспеха на Илинденско-Преображенското въстание Груев работи за възстановяването на ВМОРО.
През 1904 година председателства Прилепския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО, а през следващата година - първия общ конгрес на организацията след въстанието, Рилския. Въпреки че на Рилския конгрес на ВМОРО превес взима противоположното крило на организацията - т. нар. левица, Даме Груев е избран за член на ЦК и е един от нейните ръководители до смъртта си. Всъщност Даме е единственият, който се оказва способен да овладее вождистките амбиции на Яне Сандански.
На 23 декември 1906 година четата на Даме Груев е открита от турските власти край село Русиново, Малешевско. При престрелката Даме и телохранителят му са ранени, но се измъкват от турския обръч. Близо до връх Петлец двамата (които носят още един ранен четник) попадат на нова засада и загиват.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google