balgari.bg

Сред великите

altПродан Тишков - Чардафон, е роден през 1860 г. в Габрово.
Участва в Руско-турска освободителна война (1877-1878) като опълченец, а след Освобождението става сержант-майор в Източна Румелия в милицията на село Голямо Конаре (днес Съединение).
Габровецът носи прозвището Чарда (стадо), ала малко преди Съединението зевзеци лепват към простонародната дума белега за благороден произход "фон", за да се надсмеят над директора на милицията и жандармерията на Източна Румелия генерал Фон Дригалски. Така се "ражда" Чардафон, вдъхновил летописеца на българската революция Захари Стоянов да напише хумористичен очерк, който озаглавява "Чардафон Велики".
Тишков се включва активно в подготовката и провъзгласяването на Съединението. Като член на Българския таен централен революционен комитет повежда големоконарската чета, която на 5 срещу 6 септември 1885 г. влиза в Пловдив и участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.
След Съединението Продан Тишков става кавалерийски майор. Умира на 22 ноември 1906 година в родния си град.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за историческата дата и приноса на габровеца четете в електронното издание на вестинк "Новинар"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google