balgari.bg

Балканската идея

Панайот Хитов

Панайот Хитов е роден през 1830 година в Сливен.
През 1858 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. Две години по-късно, след смъртта на Трънкин, Хитов е избран за войвода. Неговата дружина е сред най-активните в Югоизточна България. При него са хайдутствали Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю. В периода 1864-1865 г. под въздействието на революционните идеи хайдушкият войвода Хитов започва да осмисля действията си като част от общонационалното освободително движение. Той поддържа писмовна връзка с Георги Раковски. През 1864 година събира четници сред българите в Крагуевац и Белград и се прехвърля в Берковско и Пиротско.

Според плана на Раковски, изложен в "Привременен закон за народните и горски чети от 1867 лето", Хитов е определен за главен български войвода.След смъртта на Раковски на 28 април 1867 г. Хитов преминава на българска земя с чета от около 30 души при Тутракан. Знаменосец на четата е Васил Левски. С четата си Хитов се отправя към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Четата му няма за цел да вдига въстание, а да осъществи революционен марш, за да агитира българското население.
През август 1867 г. заедно със своята чета и с четата на Филип Тотю Хитов се отправя към Сърбия по билото на Стара планина.
След оттеглянето си Хитов живее в Сърбия и поддържа идеята, че българското освободително движение трябва да се съюзи със сръбските действия срещу турците. В периода 1869-1871 г. той излага своите възгледи пред Левски, с когото си кореспондират, и без да се вслушва в съветите на Апостола, през лятото на 1871 г. подписва договор с черногорския войвода Матанович за едновременно въстание в България, Босна, Херцеговина и Албания.
От април 1872 г. Хитов става член на БРЦК в Букурещ.
След смъртта на Левски Хитов играе важна роля в комитета, макар и да продължава да живее в Белград. През август 1875 г. председателства събранието на БРЦК, взело решение за обявяването на Старозагорското въстание. Според плана Хитов е трябвало да предвожда чета, но това не се осъществява поради внушение на сръбското правителство. Поради същите причини не повежда и чета по време на Априлското въстание
През Сръбско-турската война Панайот Хитов е войвода на чета. През юли 1876 година главнокомандващият на Моравската войска генерал Михаил Черняев го назначава за главен войвода на четите на Филип Тотю, Ильо войвода, Желю Христов и Христо Македонски. Получава и правомощието да въведе ред в новоосвободените земи. Доброволците, командвани от Панайот Хитов, извършват общи, съгласувани действия със сръбската войска. За това свидетелстват множеството писма между него и сръбските войсководци, като Йевта Йованович - командира на 2-ри батальон, подполковник Малиновски - комендант на позицията при Свети Стефан, и др.
Войвода на чета е и по време на Руско-турската война от 1877-1878 г.
След Освобождението Хитов живее в Русе. Взема участие в политическия живот. През 1885 г. е начело на Съединението в Сливен. Заради борбата му срещу режима на Стефан Стамболов е хвърлен в затвора.
Умира на 22 март 1918 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google