balgari.bg

Народен учител

altИван Момчилов е роден на 19 октомври 1819 г. (по стар стил) в Елена в семейството на участник в подготовката на гръцката завера от 1821 г.
Изпратен е да учи в гръцкото училище в Търново, но оттам го изгонват заради немислима, дръзка постъпка - прочита Апостола на църковнославянски, вместо на гръцки език. Става помощник-учител, а през 1837 г. заминава да учи при гръцкия педагог и философ Теофилос Каирис на остров Андрос.
Завършва Втора гимназия в Атина, в която преподават баварски професори, поканени да работят в училището от гръцкия крал. Тук Иван Момчилов става член на Славянобългарското дружество, по-късно по съвет на Иларион Макариополски продължава образованието си в Русия. Заболяване му попречва да завърши Одеската духовна семинария, където учи само една година.
Връща се в родната ученолюбива Елена и основава първото българско класно училище, наречено от неговия ученик П. Р. Славейков Даскалоливницата. Това се случва пред 1844 година. Училището е устроено по руски образец, изучават се предимно хуманитарни дисциплини, включително психология и логика, без да се подценяват и природонаучните дисциплини. В Даскалоливницата се учат и чужди езици, сред които, разбира се, руски.

Иван Момчилов преподава на децата научното познание на български език. Даскалът "изнася" някои от уроците по география, история и хигиена извън учебната стая. Сам изработва нагледни средства: таблици с българските букви, с цифрите, с аритметичните действия. Чрез Васил Априлов и благотворителните дружества от Одеса доставя за училището географски карти и глобус.
Младият учител установява ред и дисциплина в еленското школо. Въвежда биенето на звънец, дежурството на учениците. По негова инициатива се построява нова сграда за класното училище.
Момчилов създава училищна библиотека, инициира отбелязването на празник на училището - в деня на Три светители, въвежда като химн на училището песен по стихотворението на Христодул Николов "Похвала на древните българи". Просветителят говори пред учениците си за делото на светите братя Кирил и Методий, написва тропар за тях, а през 1859 г. организира първото им честване в Елена.
В центъра на възпитателната си работа Момчилов поставя любовта към родината. Тази любов - според възрожденеца - започва с изучаване и опазване на родния език. Стремежът към обогатяване на родния език го води из селцата на Еленския балкан, където събира народни песни, гатанки и приказки, поместени в съставените от него учебни помагала "Начален прочит".
През 1859 г. Момчилов продължава своето дело в Горна Оряховица, където създава класно училище, поканен от горнооряховските първенци. Работи като учител до 1864 година, от 1865 г. се отдава изцяло на книжовна дейност. По негова инициатива през 1868 г. се учредява "Книгопродавница Момчилов и съдружие" в Търново. Иван Момчилов е автор и съставител на много учебници. За първия му учебник "Писменица на славянски език" (Белград, 1847 г.) се записват 1100 спомоществователи. С най-голяма известност се налага и ползва и след Освобождението "Граматика за новобългарския език".
Просветителят умира в Горна Оряховица на 8 декември 1869 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google