История Възраждане и Освобождение Възпят от поета революционер

balgari.bg

Възпят от поета революционер

Стефан Димов, известен като Стефан Караджа, се ражда на 11 май 1840 година в село Ичме, Ямболско. Родното му място днес носи неговото име.
Бъдещият национален герой - революционер, учи в Тулча, но поради липса на средства напуска училище.
При народни борби по време на сватба побеждава прочутия турски борец Гаази Плиса и това става причина да се укрива известно време, след което емигрира в Румъния.
Участник е в Първа българска легия в Белград, неведнъж преминава Дунава с революционни задачи. През 1867 г. постъпва във Втора българска легия. През 1868 г. я напуска и заминава за Румъния, където се среща с Хаджи Димитър.
На 6 юли двамата войводи начело на чета от 129-има души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и попада в плен.
На 12 юли е откаран в Търново, а по-късно - в Русе. Осъден е на смърт чрез обесване, но на 31 юли 1868 г. умира от раните си в русенския затвор. Погребан е от баба Тонка.

Източник: http://bg.wikipedia.org/

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google