История Възраждане и Освобождение "Къде си, вярна ти любов народна?"

balgari.bg

"Къде си, вярна ти любов народна?"

Добри Чинтулов е роден през 1822 г. в Сливен в семейството на занаятчия.
Първите си 16 години прекарва в родния си град, учи в гръцко училище, защото тогава в България няма школо, в където да се преподава на български.
През 1838 г. Добри заминава за Велико Търново, където учи половин година, като в същото време слугува, за да се издържа. Оттам старата столица младежът заминава за Букурещ, където отново учи в гръцко училище.
След това Чинтулов заминава за Одеса, за да учи със стипендия от руското правителство. За пътуването му помага съгражданинът му Димитър Диамандиев, който живее в Браила.
За три години Чинтулов завършва в Одеса околийското училище, което тогава се състояло от четири класа, по две години всеки клас. След това постъпва в семинарията, която завършва за шест години, и през 1850 г. се връща в България.
От 1850 до 1858-а одескийт възпитаник учителства в Сливен. Будният му дух не го оставя встрани от борбата за църковна независимост. В родния си град основава читалище. Пише и разпространява патриотично-революционни стихове. Затова туркофилските и гръкоманските среди организирът покушение над него.
Младият учител се мести в Ямбол, тук е главен учител до 1861 г. Същата година Сливенската община го вика да се върне в родния си град, където той отново става главен учител и учителства непрекъснато до 1871 г. През тази година е избран от Сливен за представител в Цариград при изработването на екзархическия устав. След завръщането си от Цариград Чинтулов учителства още три годин и напуска поради проблеми със зрението.
Макар и полусляп и болен, поетът е един от хората, възторжено посрещнали руските войски при идването им в Сливен на 17 януари 1878 г., когато изнася пламенна реч.
След Освобождението е избран за член на временния градски съвет.
В края на живота си обаче е разочарован от следосвобожденската действителност. "Боже, не съм желал такава свобода за народа си" - споделя певецът на народния устрем.
Чинтулов умира в Сливен на 27 март 1886-а.
Поетичното наследство на Чинтулов не е голямо. Доказано е авторството му на около 20 стихотворения, сред които "Къде си, вярна ти любов народна?", "Стани, стани, юнак балкански", "Вятър ечи, Балкан стене". Приживе е публикувал само три свои песни. Останалите са достигнали до нас в ръкописи, някои - променени от преписвачите си.
Чинтулов сам създава и мелодиите към стихотворенията си. Тези песни не остаряват. Век и половина след сътворяването си те вдигат духа на българина.
Чуйте тази.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google