balgari.bg

Църковният бунтар

Иларион Макариополски е роден през септември 1812-а в Елена. Родът му има грузински произход. Негов прапрапрадядо е Андроник от Имеретия, който се занимава с търговия в Кайсери, Мала Азия, през 80-те години на XVII в. Като интендант на османската армия той стига до Виена и на връщане се заселва в Балчик, а оттам - в Горна Оряховица.
Иларион Макариополски (с рождено име Стоян Михайловски) получава високо за времето образование. Най-напред учи в родния си град, а по-късно - в гръцкото училище в Арбанаси.
Приема монашество в Хилендарския манастир през 1832 година, където полага грижи за заточения там Неофит Бозвели. Продължава образованието в школата на известния гръцки просветител Теофилос Каирис, три години учи и в гимназията в Атина.
Близък приятел и сподвижник е на Раковски, един от водачите е на борбата за църковна независимост.
През годините между 1845 и 1850-а, в резултат на натиск, оказан от руски дипломати върху правителството, е заточен на Света гора.
На 3 април 1860 г. по време на така наречената Великденска акция Иларион Макариополски не споменава името на цариградския патриарх. Според църковните канони чрез това деяние той фактически отхвърля неговата власт. С решение на Цариградската патриаршия Макариополски отново е заточен на Атон (1861-1864) заедно с подкрепилите го владици Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски.
След учредяването на Българската екзархия (1870) Макариополски е член на Временния смесен екзархийски съвет и на първия Синод. От 1872 г. е търновски митрополит.
Умира на 4 юни 1875 г. Погребан е в двора на българската църква "Свети Стефан" в Цариград.

Още за възрожденеца - на�http://history.elena.bg�и�http://society.actualno.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google