balgari.bg

Офицерът опълченец

Костадин Атанасов Паница (Коста Паница) се ражда в Търново на 12 март 1857 г. Участва като куриер в Априлското въстание през 1876 година. След поражението на бунта емигрира в Румъния. Учи в Военното училище в Одеса. Взима участие като доброволец в Сръбско-турската война (1876) в отряда на генерал-майор Черняев. При подготовката на Руско-турската война (1877-1878) се включва в Българското опълчение като боец от VI дружина на III опълченска бригада. Бие се при Стара Загора и връх Шипка. За проявената храброст е награден с войнишки кръст "Свети Георги".
След края на Освободителната война Коста Паница се връща в Русия. Завършва Константиновското Военно училище и Военно-юридическата академия в Петербург. В Българската армия служи като адютант на княз Александър Батенберг.
Като член на ЦК на БТЦРК в Пловдив Коста Паница участва в Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. Бие се в Сръбско-българската война през 1885-а, неговият Смолчански отряд - доброволци от Македония, навлиза пръв в Сърбия.
По време на преврата срещу княз Батенберг Паница застава твърдо на страна на монарха, един от главните организатори е на контрапреврата. След абдикацията на княза Паница играе важна роля в политиката. Председател на Военния касационен съд.
Привърженик на Стефан Стамболов, Коста Паница влиза в конфликт с него поради умерената му политика по македонския въпрос. На 21 януари 1890 година е разкрит заговор в столичния гарнизон за убийство на княз Фердинанд и министър-председателя Стамболов. Негов организатор е майор Коста Паница.
Осъден е на смърт и екзекутиран на 16 юни същата година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google