История Възраждане и Освобождение Родоначалникът на периодичния печат

balgari.bg

Родоначалникът на периодичния печат

Константин Фотинов е роден в Самоков около 1790 г. От баба си Фота наследява ученолюбието, неспокойния дух. По нейно настояване го изпращат да учи, след като завършва в Самоков първначално образование в килийното училище тук.
Юношата Константин Фотинов отива в Пловдив - родния град на баща си, където продължава образованието си в гръцката гимназия. След като я завършва, заминава за Гърция, за да получи висше образование.
През 1825 г. Фотинов се връща в Самоков, но скоро го напуска и се установява в Смирна (днес Измир), където се занимава с търговия. В търговията обаче не му провървява и Фотинов решава да отвори частно училище. Това става през 1828 г. В своето школо десетина години преди Неофит Рилски Фотинов прилага взаимоучителния метод. Учениците му са българи и гърци и той предава на двата езика. Книжовната му дейност също започва по това време. Когато печатницата на Дамиани се сдобива с български букви, за да печата Неофитовия превод на Новия завет по поръчка на Британското библейско общество, родолюбивият дух на Константин Фотинов се разбунтува срещу протестантската пропаганда. Той започва да издава първото българско списание - "Любословие" (1844), в същата печатница отпечатва година по-рано своето "Землеописанiе", заради което обикаля България. В уникалната книга Фотинов разказва за София, Радомир, Ихтиман, Велико Търново, Габрово, Шумен, Преслав, Котел, Силистра, Русе, Варна, Ески Захара, Казанлък, Калофер, Сопот, Филипопол, Копривщица, Панагюрище, Пазарджик, Самоков, Солун, Скопие, Куманово, Велес, Прилеп, Охрид, Битоля и т. н. За всеки град са дадени подробни сведения за население, поминък, местоположение, история и др.
"Любословие" излиза само две години, след което Фотинов отново се връща към преподавателската работа, занимава се и с книготърговия. Взема участие и в превода на Стария завет. Възнамерява е през 1858 г. да започне издаването на "Лист любословный, повестны и торжищный", дори отпечатва покана в "Цариградски вестник", но на 29 ноември същата година умира в Цариград от туберкулоза.
Влогът на Константин Фотинов в книжовното ни наследство е революционното му начинание да издава списание. През 1842 г. излиза пробният брой на неговото "Любословiе, или перiодiческо списаниiе. Издадено трудом Константина Г. Фотiнова". Според своята програма "Любословие" ще съобщава на българите сведения за родното и чуждо земеописание, за езика и граматиката, нравоучение, риторика, математика, философия, логика, художествени списания и т. н. След предисловието - обръщение към читателя - Фотинов помества цветни репродукции на двете земни полукълба, описание на Азия, повест за японския народ, статия по земеделие, сведения за модерен костен тор, повест за древния гръцки народ и заключителна статия "За происхожденiето на славенскiат народ".
През двете години на своя живот "Любословие" обхваща всички аспекти на българския бит - религия, морал, история, география, педагогика, търговия,стопанство, политика, литература. Освен списанието Фотинов издава "Болгарски разговорник за ония, които обичат да се навыкнуват да говорат гречески" (1845), превежда от гръцки психология в две части, както и части от Библията.

Източник: http://liternet.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google