balgari.bg

Злият гений на парите

Най-големият фалшификатор на долари - Тодор Кривналиев, е роден през 1907 г. в село Ветово (сега град), Русенско.
Учи в цинкографско училище, но не го завършва - изключват го, защото започва да фалшифицира ценни книжа и облигации. Дори опитва да пусне в обращение облигациите. 
През 1923 г. Кривналиев, едва 16-годишен, заминава за Ню Йорк. Месец по-късно се мести в Чикаго. Започва работа в бар, собственост на Ал Капоне. От мияч на чинии се издига до основен доставчик на контрабанден алкохол от Мексико. Не минава много време, и българинът споделя за таланта си с Капоне. Незабавно младият фалшификатор получава четирима работници и съответната "производствена" база. Именно в работилницата на мафиотския бос Кривналиев започва истинското фалшифициране на долари. Бързо стига до идеята, че много по-лесно е да се фалшифицират готови долари, отколкото да се печатат - всички американски банкноти до сто долара са с еднакъв размер. Макар първоначално да опитват да печатат доларите, фалшификаторите срещат сериозен проблем с набавянето на специалната хартия. Затова се спират на вариант, при  който банкнотите от 1 и 5 долара се избелват с хлорна вар, изсушават се и се изглаждат на специална преса, а отгоре се печата номинал от 20 до 100 долара.  
Първата серия долари, които Кривналиев фалшифицира, са от 1922 г. През 1933 г. обаче е заловен от щатската полиция. Следва съдебен процес, по време на който банковите експерти са изумени от качеството на фалшификатите. Осъждат Кривналиев на 15 години затвор и го екстрадират в България. 
През 1937 г. обаче той е амнистиран при раждането на Симеон.
Установява се в Пловдив и се връща към "занаята" си - фалшифицира основно 20-доларови банкноти. През 1939 г. го арестуват отново, този път получава 12-годишна присъда. 
Въпреки това Кривналиев напуска България. Според документите работи в завод за амоняк в Германия през 40-те години, без да е известно как се озовава там. 
През 1943 г. отново попада в български затвор, но е освободен заедно с политическите затворници след 9 септември 1944 г.
Тогава Тодор Кривналиев е на 37 години. Народната власт оценява неговите възможности и той започва работа като експерт в Монетния двор. Но само две години по-късно - през 1946-а, е арестуван за фалшифициране на облигации. Осъден е за престъпление срещу държавата и през 1955 г. умира в Централния софийски затвор. 
Тодор Кривналиев няма помощници или ученици, никой не "наследява" тайната на неговото престъпно изкуство. 
 
Източник: www.blitz.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google