История България до Втората световна война Прочут неудачник всъщност е виден адвокат, душа на компанията

balgari.bg

Прочут неудачник всъщност е виден адвокат, душа на компанията

Сред емблематичните за старата столица исторически личности е... Марко Тотев.
Общественикът, чието име и до днес е нарицателно за неудачник, е роден през декември 1857 г. в богато семейство. Завършва пети клас във Велико Търново - най-високото за времето си образование, което може да се получи тук. Кариерата си стартира като писар в търновския съд, след което руският губернатор Щербитски го назначава за свой секретар.
Марко Тотев започва да се интересува от юридическата наука и решава да стане адвокат. През 1884 г. вече е член на Окръжния съд в Ловеч, а година по-късно става търновски градски мирови съдия. През 1900 г. е околийски управител на Бургаска област. Самостоятелна адвокатска работа започва чак през 1925 г., но пък няма нито едно изгубено дело като защитник. Подготвя се старателно за всеки процес, пише пледоариите си и предварително ги раздава на съдиите. "Тия старци дремят, не слушат внимателно какво говори адвокатът", обосновава нестандартния си подход. Марко Тотев е един от най-големите специалисти по имотни дела, защитава не само отделни хора, но и цели села. За три много известни дела селяните му се отблагодаряват със земя в Розовец, Пловдивско, и Долно Чочовене, Сливенско. В тогавашните села Рахмандаре и Драгойново пък жителите не успяват да съберат необходимата сума за хонорар, затова кръщават главната улица на името на адвоката си.
Марко Тотев е един от най-успешните председатели (февруари 1895 г. - май 1897 г.) на най-старата търновска културна институция - читалище "Надежда". Въвежда строг финансов ред в читалището, прави пълна инвентаризация на имуществото и събира всички дължими суми, някои - по съдебен ред. Успява да получи и субсидия от общината в размер на 2000 лв., а най-любопитна е въведената от него такса в размер на 100 лева, ако някой иска да играе хазартни игри в читалището, при положение че хазартът е ново яление в нашия публичен бит по онова време.
Други малко известни факти от живота на прочутия неудачник са неговата страст към книгите и музиката, както и участието му в политическия живот на страната като депутат в Четвъртото Велико народно събрание (1893).
Легендата "Марко Тотев" се ражда още докато търновският адвокат практикува професията си и особени заслуги за изграждането на митологичния ореол на човек без късмет има... самият Марко Тотев.
Веднъж играе покер с приятели в кафене "Дарданели". Едва установил, че му се е паднал кент флош роял, Тотев трябва да хвърли картите и да отдаде почит на преминаващо по улицата траурно шествие. Тогава известният адвокат произнася крилатата фраза, която го е надживяла: "Ех, на Марко Тотев все тъй ще му се случи!"
С чувство за хумор сам той разказва анекдоти за лошия си късмет, шегува се и с парите, които изкарва. Веднъж влиза в една кръчма в града и заявява, че черпи всички, защото е спечелил голяма сума - 100 лева. Питат го откъде ги има, а той отговаря: "Срещнах един познат, който никога не връща взетите назаем пари, и той ми поиска сто лева, а аз отказах да му ги заема."
Лошият късмет не изоставя търновския адвокат и след смъртта му на 26 юли 1936 г. След години в гроба му погребват съпругата на известен професор, близките му завеждат дела, които се проточват дълго, но накрая Марко Тотев все пак остава сам във вечния си дом. Като изчита присъдата, съдията добавя: "Ех, бай Марко, бай Марко, то на тебе все така ще ти се случи!"

Още любопитни подробности за пословичния неудачник има на www.bgsever.info и pridvorni.blog.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google